Denník N

Toto je prevrat, kritizujú ľudia na Twitteri program pre Grécko

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prinútila Alexisa Tsiprasa podľa niektorých až k príliš tvrdým opatreniam. FOTO - AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová prinútila Alexisa Tsiprasa podľa niektorých až k príliš tvrdým opatreniam. FOTO – AP

Desiatky tisíc ľudí kritizovali požiadavky lídrov eurozóny. Označenie #ThisIsACoup (toto je prevrat) sa stalo najpopulárnejším v Nemecku aj v Grécku.

Ako prvý ho zrejme použil učiteľ fyziky z Barcelony. „Návrh Euroskupiny je skrytý prevrat proti gréckemu národu,“ napísal podľa Time Sandro Maccarrone a použil hashtag #ThisIsACoup – toto je prevrat. Hashtag je označenie správy na sociálnej sieti Twitter.

Z tohto označenia sa rýchlo stal symbol, ktorým ľudia na sociálnych sieťach označovali svoju kritiku tvrdého návrhu lídrov eurozóny voči Grécku. Podľa nich sú požiadavky príliš drastické, krajina stráca časť suverenity a stáva sa akýmsi protektorátom.

Druhý najpopulárnejší na svete

Hashtag Toto je prevrat sa v nedeľu v noci stal druhým najpopulárnejším na svete. Najpopulárnejší bol na Twitteri v Nemecku či Grécku, silný bol podľa Guardianu aj vo Fínsku, kde sa vláda silno stavia proti ďalšej pomoci Grécku.

Spopularizoval ho ľavicový ekonóm Paul Krugman, nositeľ Nobelovej ceny a dlhodobý kritik úsporných opatrení. „Populárny hashtag #ThisIsACoup je úplne presný. Ide nad rámec tvrdých (opatrení) k čistej pomstychtivosti, úplnému zničeniu národnej suverenity a žiadnej nádeji na úľavu,“ napísal na blogu americký ekonóm.

„Je to pravdepodobne mienené ako ponuka, ktorú Grécko nemôže prijať. Ale aj keď, je to groteskná zrada všetkého, na čom by mal európsky projekt stáť,“ napísal.

Proti mafiánom

Proti požiadavkám sa tvrdo ozval aj Pablo Iglesias, líder španielskej strany Podemos, ktorá kritizuje úsporné opatrenia. „Plná podpora gréckeho ľudu a jeho vlády proti mafiánom. #ThisIsACoup“,“ napísal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Grécke dlhy

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie