Denník N

Horšie ako Slovensko hospodárilo vlani len 6 krajín EÚ, prebytok malo až 16 krajín

Peter Pellegrini a Ladislav Kamenický. Foto - TASR
Peter Pellegrini a Ladislav Kamenický. Foto – TASR

Európski štatistici v stredu potvrdili, že skutočný vývoj našich verejných financií sa vlani výrazne vzdialil od plánu bývalej vlády mať vyrovnaný rozpočet.

Rozpočtový deficit v roku 2019 dosiahol 1,22 miliardy eur, teda 1,3 % HDP. Eurostat tieto dáta ešte spresní na jeseň.

Minister financií Eduard Heger ešte ako opozičný politik svojich predchodcov za rozpočet kritizoval. Dnes pripomenul veľký potlesk a oslavy, keď predošlá vláda schválila vyrovnaný rozpočet. „Mala to byť nula. Toto sľúbili občanom Slovenskej republiky a sľúbili to v úrodnom roku. Eurostat nám povedal, že z nuly sa v skutočnosti stalo 1,2 miliardy eur,“ povedal Heger.

Horší výsledok ako Slovensko malo vlani v Európskej únii len šesť krajín. Boli to Taliansko, Belgicko, Maďarsko, Španielsko, Francúzsko a Rumunsko. Horšie hospodárila aj Veľká Británia.

No až 16 krajín z 27 štátov Únie dosiahlo vlani rozpočtový prebytok. Medzi nimi je napríklad Nemecko, Česká republika, Rakúsko, Litva, ale aj Grécko, ktoré malo prebytok 1,5 % výkonu ekonomiky.

„Rozpočtový cieľ nebol dosiahnutý v štyroch z posledných piatich rokov,“ pripomína rozpočtová rada. Len v roku 2017 sa podarilo vláde mať lepšie verejné financie, ako si to naplánovala.

V roku 2019 došlo k najväčšiemu zhoršeniu deficitu oproti rozpočtovým plánom od roku

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie