Denník N

Priemyselník Beljajev: Kríza sa nekončí tým, že automobilky sa troška rozbiehajú. Veľké firmy potrebujú viac pomoci

Alexej Beljajev. Foto N - Tomáš Benedikovič
Alexej Beljajev. Foto N – Tomáš Benedikovič

S jedným z najvplyvnejších domácich biznismenov Alexejom Beljajevom sme hovorili o tom, ako hodnotí vládnu pomoc v boji s koronavírusom a čo mu v nej chýba. Rázny muž, ktorý popradskú Tatravagónku vytiahol z dlhov nakopených bývalými majiteľmi z mafiánskych kruhov, je totiž aj prezidentom Asociácie priemyselných zväzov.

Opísal aj to, ako krízu zvládajú jeho firmy, ktoré väčšinou spoluvlastní s Michalom Lazarom. V Európe podniky skupiny zamestnávajú päť a pol tisíca ľudí a ďalšie s piatimi tisíckami pracovníkov spoluvlastní v Indii.

Asociácia priemyselných zväzov sa už vyjadrila, že nedávno zverejnené mzdové kompenzácie do 880 eur na zamestnanca stále nie sú dostatočné na to, aby veľké podniky nemuseli masívnejšie prepúšťať. Budete vládu žiadať o to, aby finančný strop kurzarbeitu ešte zvýšila, prípadne aby strop vôbec nezavádzala? A ako vidíte priechodnosť tejto požiadavky?

Na úvod treba povedať, že každá sľúbená pomoc pomôže.

Ale výpomoc vo výške 880 eur je vypočítaná iba z priemernej hrubej mzdy vo výške 1 100 eur. V priemysle však je dnes banchmarkom priemerná mzda až okolo 1 500 eur. Energetika, automobilový a chemický priemysel sú so mzdami dokonca ešte vyššie. Navyše, keď k takýmto platom pripočítate aj odvody, tak štát síce dá na mzdu zamestnanca zo zastavenej výroby 880 eur, ale ešte viac peňazí sa mu cez odvody vráti naspäť. Odvody boli totiž odpustené iba firmám, ktoré boli zavreté z príkazu vlády. Ostatným firmám nie, aj keď stoja.

O čom je potom takáto podpora na úrovni najviac 880 eur? Pri takejto

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie