Denník N

Korupcia za Matečnej bujnela. Farmári netušili, kedy im pridelia dotáciu, hovorí bývalý minister Simon

Zsolt Simon bol ministrom pôdohospodárstva v druhej Dzurindovej a neskôr v Radičovej vláde. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zsolt Simon bol ministrom pôdohospodárstva v druhej Dzurindovej a neskôr v Radičovej vláde. Foto N – Tomáš Benedikovič

Akcia „Dobytkár“ je jedným z najväčších policajných zásahov proti korupcii za posledné roky. O korupcii na Pôdohospodárskej platobnej agentúre hovoril exminister Simon už pred štyrmi rokmi.

Už krátko po voľbách 2016 Zsolt Simon hovoril, že nová ministerka Gabriela Matečná z SNS by mala v prvom rade prečistiť Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA), cez ktorú každý rok prúdia stovky miliónov eur pre slovenských farmárov.

„Je verejným tajomstvom, že na PPA nič nevybavíte bez úplatkov. Farmári sa len o tom boja rozprávať, aby ich to nepoškodilo,“ hovoril Simon.

Po štyroch rokoch skončil vo väzbe bývalý riaditeľ PPA Juraj Kožuch, ktorého dosadila Matečná. A s ním aj spolumajiteľ skupiny Slavia Capital Martin Kvietik s kontaktmi na SNS, ktorá za platobnú agentúru doteraz zodpovedala.

Kedy sa ten korupčný systém na Pôdohospodárskej platobnej agentúre začal?

Jeden z trestne stíhaných aktérov aktuálnej kauzy, pán Ľubomír Kropil podľa médií vypovedal, že od roku 2012 si na úplatkoch prilepšil o minimálne 1,2 milióna eur. Aj na základe toho si mám dôvod myslieť, že zhruba v tom čase začal ten systém naplno fungovať. Tie moje vtedajšie výroky vychádzali z reálnych skúseností, ktoré mi hovorili farmári.

Takže to začalo nástupom ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka zo Smeru?

Povedal by som, že sa to začalo, keď na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie