Denník N

Neplatičom sa môže stať celý bytový dom, tvrdí združenie pre lepšiu správu domov

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Bytovým domom hrozí nielen finančný, ale aj existenčný kolaps. Tvrdí to Združenie pre lepšiu správu bytových domov, ktoré má okolo 550 členov a zoskupuje približne 206-tisíc bytov.

Hrozba podľa združenia súvisí so schválením zákona o mimoriadnych opatreniach v rezorte spravodlivosti, ktorým sa odkladajú dražby, výkon záložného práva voči dlžníkom v bytových domoch či vymáhanie meškajúcich platieb za nájom.

Nájomcom, ktorí budú meškať od 1. apríla do 30. júna s platbami za nájom aj nebytových priestorov, nemôžu prenajímatelia zrušiť nájomnú zmluvu.

Ochrana nájomcov bude trvať až do konca tohto roka. Nárok prenajímateľa na nájomné však nezaniká, len sa jeho vymáhanie odsúva na budúci rok. Problémom pre prenajímateľov môže byť aj to, že parlament neschválil iba odklad nájomného, ale aj všetkých ostatných úhrad – za služby, energie, internet, upratovanie či stráženie objektu. Vo výhode budú teda tí prenajímatelia, u ktorých si nájomcovia riešia energie samostatne. Všetci ostatní môžu mať obrovský problém.

Vlastníci nehnuteľností v bytových domoch sú aj dočasne odstavení od

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie