Denník N

Ambulanciám uhradia poisťovne tri štvrtiny príjmov a nárok môžu mať aj ako firmy, ktorým padli tržby

Ilustračné foto - Tomáš Hrivňák
Ilustračné foto – Tomáš Hrivňák

Výpadok príjmov v čase karantén sa dotkol aj neštátnych ambulantných lekárov, ktorí sa snažia robiť len urgentné prípady a viac ako inokedy pomáhať pacientom len po telefóne.

Zdravotné poisťovne im však predbežne od apríla ponúkajú garanciu 75 percent príjmov a časť ušlých tržieb im môže vykryť aj príspevok od štátu, na ktorý takisto môžu mať nárok.

Najväčšou novou záťažou pre ich ambulancie sú však nové drahé pomôcky a nedostatok informácií o správnych odborných postupoch.

Oni sú v práci, pacienti však nechodia

Od začiatku pandémie výrazne klesli tržby väčšine súkromných ambulancií, ktoré majú príjmy za výkony. Informuje o tom Asociácia súkromných lekárov SR aj prezident Slovenskej lekárskej komory. Je to preto, že ambulantní lekári v súčasnosti poskytujú len starostlivosť o akútne prípady. Do práce chodia stále, pretože musia byť k dispozícii, ale nemajú možnosť urobiť dostatok výkonov na to, aby neboli v strate.

„My sme sa vlastne vzdali zárobku, pretože pokiaľ pacient nemá akútny problém a zavolá nám, tak sa s ním radšej dohodneme, že vyšetrenie odložíme na neskôr,“ vysvetľuje košický súkromný urológ Peter Ščerbák. „Lenže my služby poskytujeme, sme k dispozícii, pokiaľ viem, tak aj väčšina kolegov chodí ďalej do práce.“

Ambulancia stojí Ščerbáka mesačne okolo 4500 eur. V tom sú zahrnuté náklady na priestory, energiu a sestričku, ale nie jeho čistý plat, iba odvody.

Ščerbákovu ambulanciu teraz navštívi denne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Zdravotníctvo

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie