Denník N

Ekonómovia oceňujú jasnosť vládneho plánu uvoľňovania (Mikloš, Draxler, Vašáková a ďalší v Paneli expertov)

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenským ekonómom, ktorých sme pozvali do Panela expertov Denníka E, sme tento týždeň položili otázku:

Ako hodnotíte vládny plán uvoľňovania karanténnych opatrení?

Tu sú odpovede ekonómov. Najprv vybrané citáty:


Čo sa týka skoordinovanosti aktivít vlády pri koronavíruse, Rado Baťo to napísal tak, že výstižnejšie neviem. „Odporúčal by som podstatne viac byrokracie pri obmedzovaní ústavných práv a podstatne menej byrokracie pri pomoci ekonomike.“

Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií


Proti tomu, ako sa nastavilo postupné otváranie, nemožno mať vážnejšie námietky. Treba si dať len pozor, aby ľudia nezískali dojem, že pri postupnom otváraní sa vraciame do normálu.

Juraj Draxler, vedúci Inštitútu strategických analýz SAV, bývalý minister školstva


Ďalšou výzvou je opätovne rozbehnúť cezhraničný styk. Ako prvá by mala byť zrušená povinná izolácia v štátnych zariadeniach, ktorá napr. v ČR nikdy nebola zavedená.

Martin Vlachynský, INESS


Slovenský plán neobsahuje časť, ktorá by sa týkala postupného otvárania hraníc. Tie by sa mali rušiť koordinovane. Chýba tam napríklad aj časť týkajúca sa letných dovoleniek, aj v tejto oblasti Európska komisia pripravuje odporúčania, aby sa zabezpečil koordinovaný postup.

Lívia Vašáková, vedúca sekcie ekonomických analýz Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku


Ak nám oživujú veľké výrobné prevádzky, myslím si, že je možné uvažovať aj o otvorení veľkých nákupných centier. Za podmienky, že tam zatiaľ nebudú otvorené reštauračné a občerstvovacie prevádzky, alebo kiná a že centrá budú rozdelené do zón, ktoré umožnia za využitia bezpečnostnej služby efektívne regulovať počet ľudí, ktorí sa vo vnútri centier a v jednotlivých zónach pohybujú.

Karel Hirman, energetický analytik


Relatívne dobrá situácia v porovnaní s inými krajinami môže zvádzať podceňovať chorobu ako takú. Z toho mám najväčšiu obavu…

Juraj Valachy, analytik Tatra banky


Je super, že máme plán, ktorého ciele sú uchopiteľné a merateľné. Ak chápem správne, jeho parametre sú zdravotníckymi odborníkmi kalibrované tak, aby balansovali pravdepodobné šírenie ochorenia s nemocničnými kapacitami.

Zdenko Štefanides, hlavný analytik VÚB banky


Zavreté škôlky paralyzujú aj ostatné sektory ekonomiky, keď rodičia musia byť doma. Možno by stálo zato niektoré opatrenia spúšťať v rámci regionálnych pilotov skôr, a keď sa osvedčia, potom plošne.

Maroš Ovčarik, špecialista na osobné financie a investovanie, Partners Investments


A teraz všetky kompletné odpovede:


Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií

Vládny plán je podľa môjho názoru adekvátny situácii a je v zásade v poriadku, aj keď ja som skôr zástancom rýchlejšieho otvárania, no, samozrejme,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie