Denník N

Ako sa dostal do vedenia ministerstva pôdohospodárstva prvý bankár a čo chystá pre znervóznených farmárov 

Samuel Vlčan Foto N - Tomáš Benedikovič
Samuel Vlčan Foto N – Tomáš Benedikovič

Výber dlhoročného bankára a bývalého šéfa slovenskej pobočky ruskej Sberbank Samuela Vlčana na post štátneho tajomníka ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského vzbudil ihneď rozruch. Najväčšie farmárske organizácie zverejnili vyhlásenie, podľa ktorého sú sklamané z toho, že na tento post nebol vybraný niekto priamo z poľnohospodárstva či potravinárstva.

Bývalý bankár je však presvedčený, že so svojím bankárskym prehľadom, zmyslom pre plánovanie a kontrolu plnenia nastavených cieľov má čo ponúknuť domácej produkcii potravín, ktorá je svojou produktivitou takmer na chvoste EÚ. Slabší sú iba farmári z chladného Pobaltia. Samuel Vlčan v rozhovore pre Denník E hovorí:

  • v čom je jeho nový šéf Ján Mičovský podobný jeho bývalej šéfke – uznávanej bankárke Regine Ovesny-Straka;
  • prečo sa tak náhle vytratil z bankovníctva;
  • ako chce preniesť precíznosť a cieľavedomosť bankárov aj do rezortu pôdohospodárstva;
  • čomu sa venuje vo vlastnom biznise a ako ďaleko ho má od pôdohospodárskych benefitov a dotácií.

Dlhých 17 rokov ste pracovali v bankovom sektore a následne ste sa päť rokov venovali vlastnému biznisu. Ako prišlo k tomu, že teraz idete pracovať na post štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva? Sú za tým vaše osobné vzťahy s vedením OĽaNO, ktoré má zverený tento rezort? Alebo vás oslovili len ako bankára a podnikateľa?

Tip na moju osobu dostal pán minister Mičovský od kolegov z poslaneckého klubu OĽaNO. Predpokladám, že ľudí z hnutia i pána ministra oslovili moje skúsenosti, ktoré som získal nielen v slovenskom, ale aj zahraničnom bankovníctve.

Viedol som napríklad aj dcérsku banku rakúskej skupiny Hypo Alpe Adria Bank v srbskej časti Bosny a Hercegoviny a pre túto skupinu som pracoval aj v domovskom Rakúsku.

Kto konkrétne vás odporučil? S kým z OĽaNO sa lepšie poznáte?

Poznám sa s viacerými ľuďmi z OĽaNO. Nerád by som ich teraz menoval, lebo ani presne neviem, kto posunul moje číslo pánovi ministrovi. Jeho ponuka ma síce prekvapila, ale ihneď som ju prijal, lebo ho vnímam ako čistého človeka. Je držiteľom protikorupčného ocenenia Biela vrana.

Práve toto je ten hlavný dôvod, prečo som prijal ponuku. Nikdy som síce

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie