Denník N

Ľudia si stále berú hypotéky, aj keď pri starých odkladajú splátky, hovorí šéf VÚB Resch

Generálny riaditeľ VÚB Alexander Resch. Foto - VÚB
Generálny riaditeľ VÚB Alexander Resch. Foto – VÚB

Jedna z troch najväčších slovenských bánk má zhruba dvojtretinový prepad nového biznisu. Pri niektorých segmentoch je to až 90 percent, hovorí pre Denník E generálny riaditeľ VÚB banky a prezident Slovenskej bankovej asociácie Alexander Resch.

Paradox je, že hypotéky sa zatiaľ držia, aj keď ľudia už vo veľkom žiadajú o odklad splátok.

Ak sa zopakuje scenár krízy z roku 2009, počet neplatičov sa podľa Rescha zdvojnásobí a môže to byť ešte horšie. Na druhej strane však ľudia v čase sociálnej izolácie oveľa menej míňajú, a preto si výrazne viac dokážu usporiť.

Ak začne štát ručiť za úvery, podnikatelia budú môcť získať úver ešte rýchlejšie ako pred krízou, hovorí Resch. Ale ak nezruší bankový odvod, hrozí zmrazenie úverov a finančná kríza, lebo banky nebudú mať dosť kapitálu.

Ste Talian a VÚB je súčasťou talianskej skupiny Intesa. Ste obozretnejší ako vaši kolegovia z iných bánk vzhľadom na pandemický scenár v Taliansku?

To by som nepovedal. Bohužiaľ, alebo našťastie, sa môžeme zo skúseností našich kolegov v Taliansku veľa naučiť. Boli sme s nimi intenzívnejšie v kontakte hneď, ako sme vedeli, že to príde aj sem. Snažili sme sa pochopiť, čo treba urobiť, aby sme ochránili životy a zdravie našich kolegov a zákazníkov, a ako pracovať v takom zložitom prostredí, aby sme zabezpečili aj bankovú prevádzku. Myslím si, že sme z týchto skúseností aj veľa vyťažili.

Okamžite sme tiež vytvorili pracovnú skupinu na úrovni bankovej asociácie, aby sme s ďalšími bankami diskutovali o tom, čo nás čaká. To nám poskytlo trochu viac času, aby sme sa na to všetko lepšie pripravili. Nejde teda o to, či sme obozretnejší alebo nie, ale skôr o to, že sme získali dôležité informácie, o ktoré sme sa aj podelili.

Ako plánujete svoje podnikanie teraz, keď neviete, ktoré spoločnosti prežijú?

Jeden zo spôsobov, ako zvládnuť pandémiu, je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie