Denník N

Kažimír vyzýva Matovičovu vládu: Zrušte bankový odvod, je to o zdravom rozume

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Ziskovosť slovenských bánk klesla v prvom štvrťroku medziročne o takmer polovicu, povedal guvernér NBS Peter Kažimír. Ak sa nezmení bankový odvod, v pluse podľa neho skončia tento rok len tri banky.
  • Guvernér vyzval vládu, aby zrušila bankový odvod.
  • NBS už bankám pomohla tým, že uvoľnila požiadavky na kapitál, ktorý určuje ich možnosti požičiavať a zvládať budúce straty.

„Chceme si ukladať peniaze v bankách, ktoré generujú zisk alebo stratu?“ položil si otázku guvernér Peter Kažimír, keď opätovne vyzval vládu, aby sa s bankami dohodla na bankovom odvode.

„Nie je to slabučká výzva, ale výzva k zdravému rozumu,“ zdôraznil.

Nestačí podľa neho len posunúť splátky a vytvoriť garančné schémy. „Absolútne dôležité je aj dbať na finančnú stabilitu bánk,“ odkázal ministrom.

Guvernér NBS a bývalý minister financií tak reagoval na situáciu, keď sa vláda už fakticky dohodla s bankami na veľkom ručení za úvery podnikom, ale rokovania o zrušení či zmene bankového odvodu pokračujú.

Čo sa môže stať

Myšlienke zrušenia bankového odvodu je naklonený napríklad minister hospodárstva Richard Sulík, vláda má prehodnotenie v programovom vyhlásení, premiér Matovič je však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie