Denník N

Sever proti juhu. Európa zostáva rozdelenou

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Spoločná záchrana veľmi nefungovala. Európski lídri už radšej hovoria o spoločnom pláne na oživenie ekonomiky. Aj tu bude dohoda ťažká.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Európa postupne odomyká svoju ekonomiku. Namiesto nakazených a mŕtvych začína rátať nezamestnaných a bankrotujúce podniky. Pohľad do budúcnosti mrazí. Situácia v Európskej únii je v ostrom kontraste s Čínou. Tam vláda možno nekonala podľa európskych štandardov liberálnej demokracie, ale zato energicky a kompetentne. Čínska ekonomika začína ožívať. V Európe sa dohadujeme o tom, či pád ekonomiky bude jedno- alebo až dvojciferný. Čo urobila Európska únia zle?

Predovšetkým toho urobila omnoho menej, ako mala. Aj to málo, čo podnikla, urobila váhavo a niekedy vyslovene zle. Nové vedenie Európskej komisie svoju funkciu nezvládlo. Komisia sa prizerala tomu, ako členské štáty pozatvárali hranice a starali sa len o seba. Namiesto koordinovaných krokov sa začali jednotlivé členské krajiny zachraňovať samy.

Bohaté štáty ako Nemecko a Francúzsko majú dosť prostriedkov na to, aby sa z krízy do niekoľkých rokov dostali. Pred Talianskom a Španielskom sa na obzore znovu vynára hrozba štátneho bankrotu. Jedinou ako-tak funkčnou európskou inštitúciou zostala Európska centrálna banka (ECB). A práve od nej sme sa dočkali ľadovej sprchy. Kým bývalý šéf ECB Mario Draghi vyhlásil, že euro zachráni, „nech sa deje čokoľvek“, novú šéfku ECB Christine Lagardeovú hrozba ekonomického kolapsu veľmi nevzrušila. Ešte v polovici marca tvrdila, že odpoveď na krízu musí byť „najmä fiškálna“. Rozumej: členské štáty si majú požičať peniaze na finančných trhoch a zachrániť sa, ako vedia.

Pandémia ukázala, aké dôležité je v čase kríz postupovať rýchlo a koordinovane. Čína a USA majú silné ústredné vlády a centrálne banky. Európska únia je konfederáciou (väčšinou rozhádaných) štátov s rozličnou úrovňou ekonomickej vyspelosti a rozdielnymi záujmami. Európsky sever (Francúzsko, Nemecko a Benelux, plus bohatí Škandinávci) sa na juh Európy díva s dešpektom. Všetci tí Taliani, Španieli, či nedajbože Gréci, by si len užívali slnko, more a dobré jedlo. Radšej sa zadlžujú, ako by tvrdo pracovali a šetrili si na horšie časy. Kultúrne rozdiely prispeli k tomu, že európski ministri financií nakoniec odmietli vydanie spoločných európskych dlhopisov, takzvaných korona bondov.

O čo išlo? Trh je nemilosrdný. Keď si investori myslia, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie