Denník N

Premiér pripúšťa otvorenie väčšiny obchodov už v pondelok, Sulík by otváral aj nákupné centrá a terasy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:05. Pôvodne sa veľké predajne a služby s plochou do tisíc štvorcových metrov mali otvárať až v tretej fáze, teda najskôr od 20. mája. Premiér ohlásil, že to môže byť skôr a bez ohľadu na metráž, no nové prípady koronavírusu nemôžu pribúdať rýchlo.

Uvoľňovanie opatrení sa zrejme zrýchli. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) pred hlasovaním o dôvere jeho vláde oznámil, že by sa mohli otvárať aj veľké predajne skôr.

Igor Matovič hovorí, že otvárať by sa mohli všetky obchody bez ohľadu na metráž, obchodné centrá by zostali zatvorené. „Už tento pondelok, keď zasadalo konzílium, som túto otázku otvoril, že v prípade, ak by sme mali veľmi dobré čísla, či by sme mohli posunúť kroky v otváraní. Dnes, keď som telefonoval s týmito ľuďmi, sú pripravení kroky prehodnotiť, ak by sa tieto čísla udržali,“ povedal premiér pred parlamentom.

„V tom prípade by sa v druhej fáze pridali všetky obchody bez ohľadu na metráž, podľa princípu 25 metrov na jedného zákazníka. Naďalej by boli zatvorené obchodné centrá, lebo to odborníci vyhodnocujú ako veľké riziko. Držme si zatiaľ palce, aby za piatok, sobotu a nedeľu boli rovnako dobré čísla, ako máme týchto posledných päť dní.“

Otváranie veľkých obchodov pritom malo prísť až v tretej fáze postupného uvoľňovania opatrení. My sme ešte stále len v prvej fáze, medzi jednotlivými fázami majú byť dvojtýždňové odstupy. Aj prípadný postup na druhú fázu mal pôvodne prísť až v stredu 6. mája.

Tretia fáza bola naplánovaná najskôr na 20. mája. Počty pozitívne testovaných však na Slovensku posledné dni stúpajú veľmi pomaly – denne ich nie je viac ako desať. A máme omnoho viac vyliečených ako novonakazených.

Sulík chcel rýchlejšie uvoľňovanie

Minister hospodárstva Richard Sulík

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie