Denník N

Všetko, čo treba vedieť o zárukách na nové úvery pre podnikateľov

Minister financií Eduard Heger a premiér Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister financií Eduard Heger a premiér Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláda vo štvrtok prijala pravidlá finančnej pomoci na zabezpečenie likvidity podnikov. Ide o záruky, ktoré ohlásila už pred mesiacom a s bankami sa o nich dohodovala len posledné týždne. Peniaze majú vďaka pomoci prúdiť nielen malým a stredným podnikom, ale aj veľkým firmám.

  • Podniky budú môcť získať záruky na úvery poskytnuté bankami, dávať ich bude Eximbanka a fondy spravované v spoločnosti Slovak Investment Holding.
  • Podniky môžu získať odpustenie poplatku za záruku za úver poskytnutý bankou, ak počas dohodnutého času udržia zamestnanosť.

Podľa novely majú záruky smerovať k zabezpečeniu likvidity podnikov, z čoho vyplýva, že z podpory môžu byť vylúčené investičné úvery. Záruky by sa tak mali vzťahovať na prevádzkové úvery.

Kto môže požiadať o záruky:

  • Firma, ktorá nemešká viac ako 90 dní v Sociálnej poisťovni na poistnom na sociálne poistenie alebo na povinných príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie ani v zdravotnej poisťovni.
  • Voči podniku nebol začatý konkurz alebo reštrukturalizácia.
  • Nejde o podnik, ktorý je osobou, ktorá má na sprostredkovanie zamestnania za úhradu oprávnenie vydané podľa osobitného predpisu 44 alebo agentúrou dočasného zamestnávania.
  • Spĺňa ďalšie podmienky určené bankou.

Vďaka zárukám budú môcť podniky, ktoré boli inak zdravé, no v dôsledku pandémie im chýba likvidita, dostať úver. A to napriek komplikáciám spôsobeným krízou. Z pomoci sú vylúčené podniky, ktoré boli v ťažkostiach už koncom vlaňajška.

Ako má veľká úverovo-garančná schéma vyzerať

Detaily veľkej garančnej schémy ešte nie sú zverejnené. Ministerstvo financií odkázalo, že ich zverejní budúci týždeň. Podľa informácií Denníka E by mali podniky dostať úvery zhruba o polovicu lacnejšie, ako boli bežné pri takýchto klientoch pred krízou:

  • úver budú poskytovať komerčné banky, garancie bude dávať Slovak Investment Holding a Eximbanka. Pri menších úveroch do 2 mil. eur bude záruka vo výške 90 %, pri väčších bude 80 %;
  • úroková sadzba pre menšie úvery do 2 mil. eur pre mikropodniky

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Pomoc ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie