Denník N

Ako vyzerali úplatkárske schémy v ére SNS a Kvietika pri eurofondoch, pôde, dreve a revíroch

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Jeden príklad za všetky, ktorý hovorí o tom, ako veľmi už ľudia z agrosektora neverili, že v ich biznise môže byť niečo bez úplatkov: ešte za čias ministrov pôdohospodárstva za Smer ma po článku o úplatkoch za predaj dreva ako žurnalistu kontaktoval aj jeden spravodajca bezpečnostných zložiek. Pýtal sa na detaily fungovania biznisu s drevom a poprosil, či mu moje anonymné zdroje nemôžu povedať viac.

Farmári, drevári i poľovníci sa totiž väčšinou sťažovali na úplatky iba anonymne a vyšetrovateľ tak teraz mohol veriť, že sa cez žurnalistu dostane k ľuďom, ktorí mu dajú do ruky použiteľné svedectvá.

Zdroje textu o úplatkoch v obchode s drevom však rázne odmietli akékoľvek stretnutie so spravodajcom. Vysvetľovali, že sa nič aj tak nevyšetrí, a ich ešte bude čakať pomsta mocných ľudí v pozadí.

Minimálne mali pravdu v tom, že ľuďom podozrivým z úplatkov pri obchode s drevom sa napokon nič nestalo.

No teraz po zatýkaní v kauze Dobytkár nastala nová situácia. O tom, že časť úplatkov mala slúžiť aj na krytie straníckych výdavkov politickej strany SNS, po prvý raz rozpráva vyšetrovateľom jeden z obvinených priamo zvnútra korupčných sietí.

Nemalo teda ísť len o prípad pár špekulantov, ale systémovú zlodejinu špičiek politickej strany, ktorej bol za predchádzajúcej vlády zverený celý rezort pôdohospodárstva.

SNS spájanie s úplatkami, prirodzene, odmieta, no to, čo teraz odhaľuje kauza Dobytkár s celkovo už pätnástimi obvinenými, ktorí podľa polície zobrali úplatky za vyše desať miliónov eur, iba dotvára širšiu mozaiku údajného systematického zneužívania rezortu pôdohospodárstva.

To, že sa vyberajú úplatky nielen za eurofondy, ale aj za štátne revíry, drevo i prenájmy poľnohospodárskej pôdy, z času na čas hovoria tunajší farmári, drevári i poľovníci už dlhšie. A prípady sa tiež netýkajú iba éry SNS. A aj keď sa farmári sťažujú iba anonymne, aj to dáva konkrétnejší obraz o tom, ako to vlastne funguje, aké sumy žiadajú úplatkári s krytím na najvyšších miestach i koľko pritom štát, a teda my všetci, stráca.

Za pôdu 25-tisíc

Policajná akcia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Ekonomika

Teraz najčítanejšie