Denník N

Uvoľňovanie sa zrýchľuje, od stredy sa naraz spustí druhá aj tretia fáza. Otvoria terasy aj veľké obchody

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér po stretnutí s epidemiológmi a infektológmi ohlásil rýchlejšie uvoľňovanie opatrení, školy a škôlky zatiaľ ostávajú zatvorené.

Tempo uvoľňovania opatrení proti nákaze COVID-19 sa výrazne zrýchli. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) po stretnutí s konzíliom odborníkov oznámil, že od stredy 6. mája spája druhú a tretiu fázu uvoľňovania. Každú z fáz mali deliť dva týždne, počas ktorých sa sleduje, ako pribúdajú prípady nakazených.

V nedeľu sme mali len päť nových pozitívne testovaných. Menej ako desiatich nakazených má Slovensko už deväť dní za sebou. Výrazne viac ako nových prípadov je vyliečených pacientov.

Ako to bude

Školy a škôlky zostávajú ešte zatvorené, otvorí sa verejné stravovanie, kde budú platiť prísne podmienky. Otvorené môžu byť len vonkajšie terasy, vnútorná časť reštaurácií zatiaľ nie. Okraje stolov musia byť dva metre od seba. Po každom zákazníkovi musia dezinfikovať dotykové plochy, čiže stôl a držadlá stoličiek. Pri stole môžu byť najviac dvaja ľudia alebo rodina s deťmi.

Toalety vydezinfikujú každú hodinu, musí byť dostupná dezinfekcia na ruky a jednorazové utierky. Zakázané sú sušiče na ruky.

Medzi verejné stravovanie patria aj krčmy, kaviarne či bistrá.

Premiér varoval, že v posledných dňoch zaregistroval, že ľudia už majú pocit, že je málo pravdepodobné stretnúť nakazeného. Na Slovensku je však podľa neho od 1600 do 4000 nakazených ľudí. „Musíme si naďalej dávať veľmi veľký pozor,“ povedal premiér s tým, aby boli ľudia veľmi zodpovední. „Druhú vlnu si nemôžeme dovoliť,“ dodal Matovič s tým, že „nezodpovednosť nás zabije“ a štát bude viac kontrolovať dodržiavanie nových pravidiel.

Vďaka tomu, že ľudia boli zodpovední, „sme boli nad očakávania úspešní“, povedal premiér. Konzílium teda dospelo k tomu, že môžeme spojiť druhú a tretiu fázu. Premiér aj hygienici trvajú na tom, že zavedenie karanténnych pobytov pre ľudí vracajúcich sa zo zahraničia je správne opatrenie, ktoré pomohlo zastaviť nákazu.

Školy a škôlky sú zatiaľ vo 4. fáze a zostávajú zatvorené.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie