Denník N

Známy Bödöra ďalej riadi finančnú kriminálku, minister Heger ho nevie odvolať

Ľudovít Makó. Foto - TASR
Ľudovít Makó. Foto – TASR

Na ministerstve financií hľadajú spôsob, ako sa zbaviť riaditeľa daňovej kriminálky. Ľudovít Makó na odchod nevidí dôvod.

Ľudovít Makó je riaditeľom Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) a od vymenovania do funkcie v roku 2014 patrí k najkontroverznejším nominantom, ktorí nastúpili za vlády Smeru. Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) už verejne vyhlásil, že nemá jeho dôveru.

Z daňovej kriminálky sa mu však Makóa nepodarilo dostať a nič nenasvedčuje tomu, že sa by sa to malo v dohľadnom čase udiať, keďže riaditeľ ani po ich rozhovore nevidí dôvod, prečo by mal odísť.

KÚFS je úrad s podobnými kompetenciami, ako má policajné kriminálne spravodajstvo či Slovenská informačná služba. Po schválení súdom môže žiadať o odposluch ľudí či firiem, preverovať, čo sa deje na ich účtoch, a používať aj ďalšie informačné prostriedky na sledovanie osôb a pohybu peňazí. Má špeciálnu zásahovú jednotku a sieť vlastných informátorov.

Ak sa na Slovensku darilo v uplynulej dekáde ľuďom ako Marian Kočner a Ladislav Bašternák, tak to muselo byť do veľkej miery aj preto, že kriminálny úrad, ktorý viedol Makó, nekonal, ako mal. Aj sieť jeho známych môže byť odpoveďou, prečo Kriminálny úrad finančnej správy neodvádzal

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ľudovít Makó

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie