Denník N

Otváranie terás môže byť opatrné, začne sa tam, kde už predtým mali výdajné okienko

Ilustračné foto - Tasr/AP
Ilustračné foto – Tasr/AP

Aj keď od stredy 6. mája môžu reštaurácie v obmedzenom režime otvoriť svoje terasy, nemusí tak urobiť každá.

Majitelia prevádzok sa rozhodujú, či ich otvoria v situácii, keď im chýbajú kľúčové informácie. V utorok podvečer ešte totiž nebolo na webe Úradu verejného zdravotníctva usmernenie, ktoré by upresnilo podmienky otvárania vonkajších sedení gastrozariadení.

Známe boli len informácie, ktoré zverejnili po pondelkovom konzíliu odborníkov premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas. Tí hovorili o maximálnom počte ľudí pri jednom stolíku – najviac dvaja alebo rodina s deťmi – a dvojmetrových odstupoch okrajov stolov od seba. Tiež to, že reštaurácie budú musieť po každom zákazníkovi dezinfikovať dotykové plochy, čiže stôl a držadlá stoličiek.

Na problém s nedostatkom času na prípravu sa sťažovalo včera niekoľko organizácií a zväzov z oblasti gastrobiznisu a hotelov. „Aby reštaurácie, hotely i krčmy dokázali splniť požadované prevádzkové a hygienické režimy, potrebujú informácie o termíne a podmienkach otvárania svojich prevádzok v dostatočnom predstihu. Zároveň nové opatrenia musia byť jasné a uskutočniteľné,“ reagovali v spoločnom vyhlásení.

Úrad verejného zdravotníctva vydal opatrenie v utorok neskoro večer. Zásadne sa nelíši od pokynov, ktoré avizoval premiér.

Niekde sa ešte rozhodujú

Gastroprevádzky zvažujú,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie