Denník N

Koniec už oznámilo 20 podnikov, onedlho ich môže byť viac, vraví šéf obchodu pre gastrosegment Plzeňského Prazdroja Slovensko

Branislav Kubiš. Foto - Plzeňský Prazdroj Slovensko
Branislav Kubiš. Foto – Plzeňský Prazdroj Slovensko

Branislav Kubiš dobre rozumie, čím od vypuknutia koronakrízy prechádzajú majitelia reštaurácií a pubov. V Plzeňskom Prazdroji Slovensko má už ôsmy rok na starosti predajný kanál pre reštaurácie a pohostinstvá. Ich majitelia prechádzajú ťažkou situáciou, pritom sa snažia ponechať si zamestnancov. Vedia totiž, aké ťažké bolo pred koronakrízou nájsť do podniku kvalitnú pracovnú silu.

Pivovaru zatiaľ 20 prevádzok oznámilo, že už neotvoria, ale môže ich byť aj viac a rozhodovať sa o tom môže práve teraz. „Keď sme sa rozprávali s našimi partnermi, hovorili, že mesiac až mesiac a pol budú hraničné body, keď budú zvažovať, čo ďalej. Síce je ich teraz 20, ale možno o týždeň ich bude 100. Neviem odhadnúť, koľko ich skončí,“ hovorí Kubiš.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • do akej miery sa spotreba piva z gastropodnikov presunula do obchodov,
  • že si tento týždeň reštaurácie objednali prvé tanky,
  • prečo im ich vozia zadarmo a prečo podobne postupujú aj pri sudoch,
  • či posúvajú partnerom splatnosť faktúr,
  • či sa po koronakríze zmení konkurenčný boj pivovarníkov založený na ponuke vybavenia do podnikov.

Keď sa v polovici marca zatvorili reštaurácie, čo s vami v telefonátoch riešili ich majitelia?

Pýtali sa napríklad, čo s výčapom, ako ho zastabilizovať alebo zakonzervovať, aby bol neskôr pripravený pri otvorení. Pýtali sa aj, čo so sudmi, pretože nikto nevedel, ako dlho bude táto situácia trvať. Zaujímalo ich aj to, ako sa postavíme k tovaru, ktorý majú na skladoch. Na začiatku bolo veľa otázok a my sme zisťovali aj od úradu vlády, aké sú pokyny k tomu, čo a za akých okolností môžu podniky robiť. Niektoré základné veci neboli jasné ani našim klientom, ani nám. Na našom webe sme zaviedli informačné okienko a naši pracovníci, ktorí mali home office, boli v kontakte s klientmi a priebežne ich informovali o tom, čo sme zistili.

V praxi to vyzeralo tak, že ste zastavili rozvoz piva a vaši ľudia chodili konzervovať tanky alebo ošetrovať sudy?

Rozvoz sme nezastavili, pretože je spoločný pre obchody aj pre prevádzky. V rámci gastrosegmentu však denne šlo zhruba

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie