Denník N

Pacienti sa niekedy márne domáhajú vyšetrenia či prehliadky, minister vyzýval lekárov, aby sa vrátili do práce

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na niektoré vyšetrenia sa čaká veľmi dlho, ak nemá pacient akútny problém, k lekárovi sa dnes dostane len ťažko.

Máte niekoľko mesiacov objednané vyšetrenie, pár dní pred ním radšej zavoláte, či všetko platí. Lenže zistíte, že neplatí.

Lekár neordinuje a nik vám nevie povedať dokedy. Skúste to o týždeň, možno o dva, poradí sestrička.

Takýchto príbehov je na sociálnych sieťach mnoho a aj napriek lepšej epidemiologickej situácii z posledných týždňov sa ich počet neznižuje. Skôr naopak, pretože ľudia, ktorí sa obávali ísť k lekárovi, aby sa nenakazili, by už teraz vyšetrenia podstúpili. Pacienti, ktorí nepotrebujú neodkladnú starostlivosť, majú stále problém dostať sa na vyšetrenie.

Podnety pacientov, ktorí sa nevedia dostať k lekárovi či na plánovanú operáciu, rieši aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). „Prosím ambulantných lekárov, nezanedbávajte svojich pacientov, ktorým sa môže zhoršiť ich zdravotný stav. Môžete robiť aj preventívne prehliadky,“ vyzýval viackrát na tlačových besedách.

Problém potvrdzujú aj viaceré župy, na ktoré sa pacienti obracajú. „Banskobystrický samosprávny kraj eviduje v týchto dňoch zvýšený počet telefonických sťažností na fungovanie ambulancií,“ povedala hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková.

Počas posledných dvoch mesiacov ich bolo niekoľko desiatok. Pacienti sa sťažovali napríklad na to, že sa nevedia telefonicky spojiť s lekárom. Niektorí lekári neordinujú či neprijímajú nových pacientov v špecializovaných ambulanciách.

„Väčšinou sa pacienti nemôžu dostať na vyšetrenie k psychiatrom, ku kardiológom, k internistom, dermatovenerológom, neurológom či oftalmológom,“ menuje hovorkyňa banskobystrickej župy.

Lekár: Nech zrušia núdzový stav

Marián Šóth z Asociácie súkromných lekárov SR hovorí, že minister zdravotníctva musí dať jasné inštrukcie, ako majú pracovať. „Stále sme v núdzovom stave a nik nám ho nezrušil,“ hovorí Šóth.

Samotný núdzový stav však nie je prekážkou

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie