Denník N

Ak štát neuhradí nájomné a nebude to riešiť, moja firma pôjde do konkurzu (ľudia píšu o problémoch s nájmom)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Vo štvrtok večer by sa koalícia mala dohodnúť, či pomôže s platením nájmov ľuďom postihnutým krízou. Pri tej príležitosti sme sa spýtali piatich ľudí, aké dôležité je platenie nájmu v ich prípade a ako to doteraz riešili.


Nájom je najväčší výdavok na prevádzku

V Pezinku máme v prenájme malý gastropodnik. Práve v období koronakrízy zvykneme dobiehať straty zo zimy. Prehĺbenie strát je tak od vypuknutia pandémie ešte väčšie. Pomohlo nám, že sme sa s prenajímateľom dohodli na odpustení polovice nájmu, ktorý však budeme musieť od júna pomaly splácať.

Mali sme „šťastie v nešťastí“. Ak by mi neprišli peniaze z poisťovne za poškodenie auta, nemala by som z čoho zaplatiť ani polovičný nájom, ktorý predstavuje pre náklady prevádzky najväčšiu sumu. Pomohlo by, keby sme mohli mať normálne otvorené alebo keby nám nájom úplne preplatili.

Ivana, Pezinok


Všetky opatrenia prichádzajú naraz, človek sa v tom ťažko vyzná

V dôsledku krízy som prišla o príjem. Už krátko po vypuknutí pandémie som sa obávala, že nebudem mať na zaplatenie nájmu za byt a majiteľ ma vyhodí. Následne som sa s ním nevedela dohodnúť ani na znížení sumy. Povedal, že ak nemám na zaplatenie nájmu, môžem ísť z bytu preč.

V súčasnosti platím byt z úspor, o moratóriu na bývanie som ani nevedela. Všetky opatrenia prichádzajú naraz, človek sa v tom ťažko vyzná. Štát na majiteľov bytov, pre ktorých je prenajímanie biznis, páky nemá. Ak potrebujú splácať hypotéky za byty, ktoré prenajímajú, jednoducho potrebujú mať nájom zaplatený.

Môjmu prenajímateľovi niektorí nájomcovia bývanie dokonca zrušili, pretože to nemali z čoho platiť. Odišla mu teda aj značná časť príjmu. Ak by som nemala našetrené, tak už som na ulici. Štát by sa mal starať hlavne o to, aby mal každý bývanie a nemusel v takýchto situáciách čeliť vydieraniu zo strany prenajímateľov.

Tereza, Bratislava


S prevádzkami pravdepodobne skončím

Mám fitnescentrum a kaviareň. Obidve prevádzky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie