Denník N

Mičovský videl z lietadla veľa repky a málo rybníkov

Foto - ministerstvo pôdohospodárstva
Foto – ministerstvo pôdohospodárstva

Vo štvrtok na obed sadol minister pôdohospodárstva Ján Mičovský do malého lietadla s bývalým ťahúňom projektu slovenského lietajúceho auta AeroMobil Štefanom Kleinom, aby si zhora názorne prezrel, ako je Slovensko obrastené repkovými poľami.

Denníku E potom porozprával, prečo treba aspoň istú časť repkových polí nahradiť inými plodinami. No aj to, s ktorými ďalšími plodinami to slovenskí farmári podľa neho preháňajú podobne ako s repkou.

Let mu vnukol aj ďalšiu novú tému. Stále častejšie sa opakujúce roky s veľkými suchami by tunajší farmári mohli podľa neho lepšie zvládať, ak sa po krajine začne budovať aj viac rybníkov i iných vodných plôch.

Akú časť krajiny ste obleteli a ako vám pán Klein vysvetlil, prečo vám chcel polia repky ukázať zhora z lietadla?

Leteli sme z Nitry ponad oblasť Nových Zámkov i Levíc a ďalej smerom nad Štiavnickými vrchmi a Považským Inovcom i Tribečom naspäť do Nitry. Let trval asi hodinu. Som rád, že som to mohol absolvovať aj s pánom Kleinom, ktorý je známy z letectva, a ako som sa dozvedel, je dokonca z mnohogeneračnej rodiny pilotov. On sám to vníma tak, že naša krajina je až príliš žltá, chcel mi to ukázať a ja som to prijal. Ten let ma však obohatil ešte v jednom. Videl som, že naši farmári nemajú teraz strach zo sucha iba kvôli tomu, že už dlhšie takmer neprší, ale v krajine nemáme ani dostatok rybníkov a malých nádrží. Musíme mať viac vodných plôch. Alebo prečo by sme nemohli využiť aj obrovskú kapacitu Dunaja na vybudovanie nejakých zavlažovacích kanálov? Aj túto možnosť môžeme preskúmať. Okrem repky som sa teda viac zamyslel aj nad naším hospodárením s vodou.

Foto – ministerstvo pôdohospodárstva

Máme repky podľa vás naozaj priveľa? Lebo farmári tvrdia, že jej osempercentný podiel na celkových slovenských osevoch je stále primeraný.

Podľa mojich znalostí ju máme až na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ján Mičovský

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie