Denník N

NKÚ zistil pri kontrole MH Manažmentu predražený nájom aj služby. Sulíkovi odporúča, aby štátnu firmu zrušil

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Štátna akciovka MH Manažment, ktorá spravuje takmer 250-miliónový majetok štátu v rôznych firmách, nenapĺňa základný účel, pre ktorý vznikla, a mala by byť zrušená. Jej agenda by sa mala presunúť na niektoré z ministerstiev. Odporúča to Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) na základe kontroly, v rámci ktorej sa detailne pozrel na činnosť orgánov spoločnosti, jej majetkové účasti, aj hospodárenie v rokoch 2016 až 2018.

„NKÚ odporúča vypracovať dokument o jej ďalšom pôsobení, vrátane časového plánu a konkrétnych krokov, ktoré by smerovali k ukončeniu jeho činnosti,“ uviedli štátni kontrolóri v správe.

MH Manažment, ktorý spadá pod ministerstvo hospodárstva, je od roku 2016 právnym nástupcom Fondu národného majetku. Verejnosti je známy najmä pre vysokú odmenu advokátskej kancelárii Radomíra Bžána za víťazstvo v spore o Gabčíkovo. Štátna akciovka jej mala podľa zmluvy vyplatiť 64 miliónov eur, nakoniec mala Bžánova kancelária dostať najviac 17,6 milióna eur.

Ministerstvo hospodárstva preto v októbri 2017 odvolalo členov dozornej rady a po zmene stanov aj predstavenstva v januári 2018.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) hovorí,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie