Denník N

Prvých 12 firiem dostalo ochranu pred konkurzom, okrem humenského Nexisu aj košický výrobca radiátorov

Aktualizované 16. mája o 8.25

Mimoriadnu dočasnú zákonnú ochranu pred konkurzmi získalo od obchodných súdov na vlastné požiadanie prvých dvanásť firiem. Je medzi nimi viacero menších predajcov, no i zopár veľkých výrobných fabrík. Vyplýva to z prvých záznamov o týchto výpomociach, ktoré do Obchodného vestníka začali pribúdať od štvrtka.

Tieto firmy teraz minimálne do konca septembra nemôžu dať veritelia do konkurzu. Zápisom do registra zároveň dávajú najavo, že majú problém, čo môže ovplyvniť ochotu ich obchodných partnerov ďalej im dodávať.

Najznámejšia firma, ktorá získala dočasnú ochranu pred veriteľmi, je veľký košický výrobca radiátorov Korad, ktorý ešte donedávna patril košickým oceliarňam amerického U. S. Steelu.

Podobne strojárska firma Kovostroj Medzilaborce a podľa očakávaní aj humenský výrobca syntetických vlákien do airbagov a lán Nexis Fibers. Ten je už dlhšie nielen v súdnej reštrukturalizácii a svojim veriteľom tak musí splácať aj staršie dlhy, ale aj v sporoch so svojím dodávateľom energií Chemes, ktoré sa premietli až do odstavovania ich dodávok.

Korad pritlačilo privretie východných trhov

Firma Korad Radiators podľa informácií zvnútra podniku požiadala o ochranu, pretože sa jej v posledných mesiacoch mimoriadne sťažil hlavne vývoz do Ruska a na Ukrajinu. Tieto trhy sú pre firmu mimoriadne dôležité.

Svojich vyše sto zamestnancov si síce podnik

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie