Denník N

Vallo sa s Kmotríkom dohodol na cene za jeho odchod z vodární

Primátor Bratislavy za posledný rok na magistráte trikrát rokoval s Ivanom Kmotríkom. O užitočnosti ich dohody pre mesto teraz musí primátor presvedčiť zastupiteľstvo. Foto N – Tomáš Benedikovič
Primátor Bratislavy za posledný rok na magistráte trikrát rokoval s Ivanom Kmotríkom. O užitočnosti ich dohody pre mesto teraz musí primátor presvedčiť zastupiteľstvo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa po roku dohodol s Ivanom Kmotríkom na cene, za ktorú je podnikateľ ochotný stiahnuť sa z dcéry bratislavských vodární.

Kmotrík by mal od komunálnych vodární dostať pozemky a doplatok v hodnote zhruba siedmich rokov oficiálneho hrubého zisku pripadajúceho na jeho polovičný podiel v servisnej firme vodární Infra Services.

Dokopy by mali bratislavské verejné vodárne zaplatiť 10,5 milióna eur (6 miliónov priamo a zvyšok zostatkami na účtoch podniku a pozemkami).

Vallo teraz musí presvedčiť väčšinu v mestskom zastupiteľstve, že pre vodárne je dobrý biznis platiť Kmotríkovi za jeho odchod.

Ak sa tak stane, ešte v lete môže byť celý obchod dokončený a po desiatich rokoch bude čiastočná privatizácia vodární z čias primátora Andreja Ďurkovského kompletne zvrátená.

Kľúčová otázka teraz znie, či z pohľadu verejného záujmu je vyplatenie Kmotríka to najlepšie možné riešenie.

Zjednodušená odpoveď je, že to je rozumné, ale nie spravodlivé.

Vyplatiť Kmotríka v súčasnej situácii za aktuálne dohodnutých 10,5 milióna eur je rozumné riešenie, lebo všetky ostatné dostupné možnosti sú pre Bratislavu a mestá a obce v jej okolí horšie.

Spravodlivé to nie je, lebo na začiatku bol podvod, v ktorom komunálni politici lacno a zjavne so zlým úmyslom posunuli vplyv vo vodárňach lokálnemu oligarchovi, a nikto za to doteraz nepyká.

Škody z desiatich rokov tunelovania vodární nevieme presne určiť, ale pravdepodobne ide o sumu v desiatkach miliónov eur. Isté je len to, že tie peniaze už verejnému podniku nik nevráti.

Napriek tomu neodchádza Kmotrík z vodární ako víťaz.

Za Ďurkovského ako v zlatých deväťdesiatych

Naprávať podvody je vždy komplikovanejšie, ako ich robiť. Vallo teraz musí na vyplatenie Kmotríka hľadať politickú podporu v mestskom zastupiteľstve, hoci na začiatku celého príbehu bola pointa práve v obídení mestských poslancov vtedajším primátorom.

Andrej Ďurkovský sa v roku 2010 nepýtal zastupiteľstva, či súhlasí s tým, aby do dcéry vodární vstúpil súkromný investor. Nominanti mesta Bratislavy, ktoré má v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti 56 percent, to jednoducho urobili v štýle známom zo začiatkov dejín slovenského tunelárstva.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie