Denník N

Repka podľa kritikov škodí včelám, no uznávaný včelár si bez nej včelárenie ani nevie predstaviť (anketa)

Ilustračné foto TASR
Ilustračné foto TASR

Minulý týždeň sa opäť stali veľkou témou na Slovensku priveľké polia repky olejnej, ktorá väčšinou končí v bionafte a nie v jedlých olejoch. Tentoraz o potrebe jej zredukovania v prospech iných plodín hovorí po prvý raz aj minister pôdohospodárstva – novovymenovaný Ján Mičovský.

Denník E sa na to, či je repka naozaj škodlivá a či ju treba potláčať v prospech iných plodín, pýtal viacerých predákov najúspešnejších tuzemských fariem, ale aj agrárneho analytika, uznávaného včelára s oceneniami z najväčších svetových včelárskych výstav či environmentálnej aktivistky. Viaceré názory prekvapili a doteraz prezentované názory otočili naopak.

Repku si pochvaľuje trebárs aj včelár. I keď tá má včelám údajne škodiť. A repka nevadí ani predákovi mladých farmárov, aj keď má byť doménou iba veľkých fariem.

Otázky:

1. Pestuje podľa vás Slovensko naozaj až priveľa repky? Mali by sa jej plochy redukovať v prospech iných plodín?

2. Je podľa vás repka pre našu prírodu skôr škodlivá alebo užitočná plodina? Vyčíta sa jej totiž, že pre vyššiu náchylnosť na choroby a škodce potrebuje viac pesticídov, ale na druhej strane svojimi mohutnejšími koreňmi je v porovnaní s inými plodinami odolnejšia voči erózii a v pôde zadržiava aj viac vody.

3. Repka je kritizovaná hlavne preto, že sa vo veľkej miere využíva aj na výrobu biopalív a nielen na výrobu potravinárskych olejov. Mali by byť podľa vás technické plodiny dotované v nejakej menšej miere ako plodiny potravinárske alebo by sa medzi nimi nemali robiť rozdiely?

4. Ktoré plodiny domáceho poľnohospodárstva sú podľa vás ešte tiež potenciálne kontroverzné a mali by sme sa zaoberať redukciou ich pestovania v prospech iných plodín?

Odpovedajú:

  • Juraj Mačaj – spolumajiteľ jedného z najväčších pestovateľov zeleniny v krajine Agromačaj
  • Katarína Juríková – programová riaditeľka Greenpeace Slovensko
  • Tibor Vargapál – uznávaný slovenský včelár s oceneniami z najväčšej včelárskej výstavy Apimondia
  • Miroslav Štefček – predseda Poľnohospodárskeho družstva Ludrová pri Ružomberku
  • Andrej Svorenčík – ekonóm na Univerzite v Mannheime a bývalý šéf Inštitútu pôdohospodárskej politiky na slovenskom ministerstve pôdohospodárstva
  • Bálint Pém – predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku a známy pestovateľ maku
  • Peter Lelkeš – predseda Poľnohospodárskeho družstva Sokolce neďaleko Veľkého Medera

Krátke odpovede

Zemiakov, zeleniny, ovocných sadov a vinohradov nám na Slovensku stačí zhruba

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie