Denník N

Podnikatelia potrebujú od vlády peniaze, nie metafory 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláde sa nedarí to najdôležitejšie, dodať podnikom likviditu.

Vláda Igora Matoviča urobila pri ochrane slovenskej ekonomiky v tejto kríze niekoľko veľkých chýb. Vzhľadom na jedinečnosť doby, v ktorej sa dostala k moci, na tom nie je nič prekvapivé alebo odsúdeniahodné.

Problém je, že chyby sú evidentné, neoddiskutovateľné, každý ďalší deň ničia životy ďalším tisícom ľudí a vláda sa napriek tomu tvári, že v zásade je všetko v poriadku a nič dôležité netreba meniť.

To, samozrejme, nie je správne. Predseda vlády Igor Matovič, minister financií Eduard Heger, minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak, minister hospodárstva Richard Sulík však pôsobia dojmom, že nemajú odvahu na reštart.

Nasledujúce riadky argumentujú, prečo ich o tom treba presvedčiť.

Kde sa nestali chyby

Pri hodnotení ekonomickej politiky súčasnej vlády sa treba v prvom rade vyhnúť predstave, že proti sebe vážne dlhodobo stáli dva tábory – pro-medicínsky a pro-ekonomický. Pochopiteľne, že epidemiológovia lepšie rozumejú riziku šírenia nákazy a ekonómovia v hlavách prirodzene rýchlejšie násobia škody z menšej zamestnanosti.

Politici navyše vždy hľadajú nejaký príbeh, podľa ktorého by si ich publikum mohlo zapamätať. Preto sa Igor Matovič tváril ako ochranca zdravia a Richard Sulík ako bojovník za ekonomiku. Lenže ak sa pokojne spätne pozrieme na diskusiu o jednotlivých obmedzeniach spoločnosti a ekonomiky, nevidíme ani medzi nimi dramatický rozpor.

Ak dnes tvrdíme, že ekonomike už politika slovenskej vlády škodí, tak to určite nie je tým, že by vláda mala na očiach epidemiologické klapky.

V poriadku bolo aj rozhodnutie nič extra nevymýšľať, ale iba krízové riešenia opakovať po iných európskych krajinách, najmä po Nemecku, Česku a Rakúsku.

Sú to krajiny s podobnou štruktúrou hospodárstva, sú to naši dôležití obchodní partneri, máme odtiaľ veľa investorov. Okrem toho, kopírovanie postupov šikovnejších je pre Slovensko dlhodobo úspešná stratégia, nič zodpovednejšie pre seba a budúce generácie väčšinou nemôžeme robiť.

Zo svetovej a európskej debaty z konca marca sme správne prebrali a pochopili, že hlavné zadanie, ktoré má sledovať hospodárska politika krajiny postihnutej COVID-19 v sezóne jar/leto 2020, je príprava podnikov na otváranie ekonomík a pumpovanie likvidity do firiem.

Prvé sme zvládli, druhé nie. Základné trasy pre toky tovarov sú otvorené a slovenské podniky majú dosť zdravých pracovníkov, aby stíhali vyrábať, keď sa dopyt ako-tak obnoví. Ešte dlho zrejme bude ťažké zamestnať zahraničných pracovníkov, ale to pri rastúcej nezamestnanosti nebude vážny problém.

Ani v príprave na spustenie priemyslu teda vláda neurobila žiadnu chybu, ktorá by dlhodobo stála za reč.

Nedarí sa však to najväčšie, dodať podnikom likviditu.

Nevieme posielať peniaze

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie