Denník N

Seniori nad 65 rokov sa dostanú k peniazom namiesto zrušených dovoleniek skôr

Predkladateľ novely minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto - TASR
Predkladateľ novely minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto – TASR

Nárok na rýchlu výplatu peňazí za zájazd, ktorý sa pre pandémiu nemohol konať, bude mať päť skupín obyvateľov. Na rozdiel od väčšiny klientov cestoviek, ktorí budú musieť akceptovať odklad nezrealizovanej dovolenky na iný termín, prípadne aj miesto alebo si budú musieť počkať na výplatu uhradených peňazí za zájazd do septembra 2021, vybrané skupiny ľudí odklad dovolenky nebudú musieť prijať.

Výnimku budú mať tehotné ženy, seniori vo veku nad 65 rokov a osamelí rodičia, ktorí čerpajú pandemické ošetrovné, ale aj SZČO či jednoosobové eseročky, ktoré utrpeli pre koronakrízu škody a museli štát požiadať o príspevok. Poslednou skupinou sú ľudia, ktorí sa počas pandémie dostali do evidencie úradu práce.

Schválili to poslanci v novele zákona o zájazdoch, ktorú prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Podporilo ju 105 zo 119 prítomných poslancov. Za novelu hlasovali okrem poslancov koalície aj šiesti poslanci Smeru a všetci prítomní poslanci klubu ĽSNS. Proti bol jediný poslanec – Martin Nemky zo Smeru, 12 poslanci sa hlasovania zdržali, 1 nehlasoval.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) zdôvodnil skrátené legislatívne konanie možnými škodami, ktoré by mohli utrpieť cestovky, ak by museli všetkým klientom vrátiť peniaze naraz, ale aj klienti, ktorí by museli uhrádzať aj doplatky za dovolenky, na ktoré tento rok nechcú vycestovať.

Novela sa týka zájazdov s termínom odchodu od 12. marca do konca augusta 2020.

Čo a dokedy musí cestovka klientom ponúknuť

Podľa schválenej novely má cestovná kancelária právo ponúknuť klientom v prípade, že sa zájazd nemôže konať, zmenu zmluvy o zájazde. Ak ju prijmú a zaplatili len zálohu, mali by doplatiť aj zvyšok ceny zájazdu.

Ak navrhnutú zmenu neprijmú, má cestovka podľa novely právo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Problémy cestoviek

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie