Denník N

Prima banka kritizuje dohodu s vládou: Odklady splátok pomáhajú najmä veľkým bankám

Ilustračné foto Jumpstory
Ilustračné foto Jumpstory
  • Šéf Prima banky hovorí, že systém automatických odkladov splátok a programy štátnych záruk pomáhajú viac niektorým bankám ako ich klientom a narúšajú konkurenciu.
  • Hoci boli slovenské banky v minulosti pri odkladoch opatrné, lebo po dlhšom čase sa ľudia ťažko „rozsplácali“, teraz riziká veľmi nespomínajú.
  • Odkladmi si posúvajú problém s nesplácaním v čase, ak by veľa ľudí prestalo platiť naraz už teraz, bol by to šok.

Ľudia a firmy zatiaľ podali okolo 150-tisíc žiadostí o odklad splátok. Aký veľký je to objem v eurách, v tejto chvíli štatistiky nehovoria.

Podstatné však je, že nateraz záujem dlžníkov o odklady chladne. Najväčšia vlna bola na Veľkú noc, keď odklad splátok podľa lex korona začal platiť.

Niektoré banky dovoľovali ľuďom urobiť si odklad splátky aj v minulosti, no boli pritom pomerne opatrné. Najmä v otázke, na ako dlho odklady povolili.

Mali totiž skúsenosť, že trojmesačný odklad v bežných časoch ľuďom pomôcť mohol, no pri polročnom odklade už strácali platobné návyky a ľahšie sa z nich nakoniec stali neplatiči.

Na Slovensku si v pandémii môžu ľudia zvoliť až deväťmesačný odklad, ktorý je zároveň aj najžiadanejší. Tentoraz však banky klientom nezdôrazňujú, ako stúpa riziko s dĺžkou odkladu, žiadne odporúčania neísť na maximum možnej doby odkladu nepočuť.

Dôvodom súčasnej popularity deväťmesačného odkladu splátok je zrejme aj to, že podľa zákona možno o odklad požiadať len raz a teraz nik nevie, ako sa svet rozbehne ďalej a kedy a či sa vráti do normálu.

Kritika od bývalého šéfa Sporiteľne

Aké sú riziká a aké môžu byť dosahy odkladov splátok? Spýtali sme na to šiestich bánk. Prvá a kriticky reagovala na vplyv odkladov i pripravovaných úverov so zárukami Prima banka Slovensko, banka Penty, ktorej šéfuje Jan Rollo. Ten je medzi bankármi známy svojimi vyjadreniami, ktoré idú často proti prúdu. Teraz hovorí, že zásahy štátu pomôžu skôr bankám ako spotrebiteľom.

Podľa Prima banky je odklad splátok zo zákona prínosný najmä pre banky, ktoré si ho u politikov presadili. Odklady splátok totiž mohli banky, ak mali záujem, pre svojich klientov povoliť aj bez extra zákona, nič im v tom nebránilo. Pre klientov nebol tento zákon potrebný, odkazuje šéf Prima banky Rollo.

„Tak ako legislatívny odklad splátok, aj záruky daňových poplatníkov za rizikové firemné úvery bánk umožnia oddialiť vyčíslenie reálnych dosahov súčasnej situácie a pomôžu rôznym bankám v rôznej miere, čím výrazne narušia štandardnú hospodársku súťaž a trhové prostredie v prospech najviac podporovaných subjektov,“ hovorí Rollo.

Rovnakú otázku ako Prima banke sme položili aj ostatným bankám s dôvetkom, že ich stredne veľký konkurent kritizuje dohodu, ktorú urobili so štátom najmä veľké banky.

Ostatné banky však na kritiku od Prima banky nereagovali, len ľahko sa jej dotkla Slovenská sporiteľňa, ktorú, mimochodom, J. Rollo v čase poslednej krízy viedol.

Sporiteľňa hovorí, že odklad splátok, rovnako aj systém záruk pre firmy, je správne a zodpovedné riešenie. „Banky v čase krízy by mali byť schopné svojim klientom pomáhať.”

Ako vidia riziká a dosahy odkladov splátok banky:

Prima banka Slovensko

Legislatívny odklad splátok je prínosný pre banky, ktoré si ho u politikov presadili. Odklady splátok mohli banky, ak mali záujem, pre svojich klientov realizovať aj bez potreby nového zákona, v tom im nič nebránilo. Pre klientov nebol tento zákon potrebný. 

  • Kľúčovým bodom presadeného nového zákona je však možnosť a zároveň aj povinnosť bánk vykazovať úvery s odloženými splátkami ako plne zdravé, čo pomôže pozitívne ovplyvniť vykazovanie aktuálneho stavu úverového portfólia.
  • Umožní to bankám odložiť priznanie negatívnych dosahov zvýšenej rizikovosti aj ich riešení do budúcnosti. Bankám, ktoré využívajú takzvané IRB modely (pozn. pre výpočet kapitálových požiadaviek), to navyše umožní v súlade s novou legislatívou vykazovať lepšie hodnoty kapitálovej primeranosti v porovnaní so stavom, ak by reštrukturalizované úvery boli vykazované štandardne.

Najväčší prínos bude mať zákon pre banky so slabšími úverovými štandardmi a rizikovejším úverovým portfóliom. Pre ne aj pre ich akcionárov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Pomoc ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie