Denník N

Pozrite sa do zmluvy, či ste si s hypotékou nezobrali aj poistenie proti nesplácaniu

  • Ak prídete o prácu počas odkladu splátok, poistenie úveru vám môže pomôcť, no nie všade.
  • Na to, aby poisťovňa platila za dlžníka, musí byť poistený bez práce dlhšie, 30 aj 60 dní.
  • Poisťovňa nezaplatí splátky za človeka, ktorý sa stal nezamestnaným dobrovoľne.

Keď si ľudia v posledných rokoch vybavovali v banke hypotéku, takmer s istotou dostali ponuku aj na poistenie schopnosti splácať úver. Ak s ním súhlasili, mohli si dojednať lepšiu úrokovú sadzbu.

Mnohí ho majú a nemusia si to uvedomovať nielen preto, že poistné je súčasťou splátky úveru, a tak nemusia vnímať, že ho platia. Pri vybavovaní hypotéky podpisovali veľa papierov a mohli na to zabudnúť.

Poistenie úveru sa však teraz môže zísť. Napriek všetkým snahám vlády udržať zamestnanosť je pravdepodobné, že firmy budú prepúšťať a nezamestnanosť sa zvýši. Už v marci pribudlo medzi ľudí bez práce 38-tisíc osôb.

Ak je človek poistený pre prípad straty zamestnania, poisťovňa zaňho môže niekoľko splátok – obvykle za 12 mesiacov – uhradiť. A to poväčšine aj v prípade, že už požiadal banku o odklad splátok.

Čo treba urobiť

Ak ste prišli o prácu, skontrolujte si v úverovej zmluve, či máte aj poistenie schopnosti splácať. Ľudia si väčšinou vyberali základné poistenie k úveru, lebo bolo lacnejšie. Nemusí obsahovať poistenie pred stratou zamestnania ani napríklad pred dlhodobou PN. V tom prípade vám poistenie nepomôže. Môže byť, že je zamerané len na krytie rizika smrti a trvalej invalidity.

Ak však poistenie obsahuje aj prípad straty zamestnania, pozrite si, ako dlho ho musíte mať uzavreté, aby ste mali nárok na poistné plnenie.

Čo dôležité si treba všimnúť: 

  • Maximálne sumy, ktoré má poisťovňa uhradiť

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika

Teraz najčítanejšie