Denník N

Najväčší slovenskí výrobcovia rúr sa nespoja, U. S. Steel predáva, ale Soták nemá záujem

Výroba ocele v spoločnosti Železiarne Podbrezová. Foto - TASR
Výroba ocele v spoločnosti Železiarne Podbrezová. Foto – TASR

Po vlaňajšom predaji výrobne radiátorov predávajú košické oceliarne amerického koncernu U. S. Steel aj svoju výrobňu rúr, informoval o tom v stredu portál Košice:dnes. K veľkému prepojeniu dvoch najväčších rúrovní v krajine však rozhodne nepríde.

Najväčšia tuzemská fabrika na rúry – Železiarne Podbrezová, ktoré patria viacerým spoluvlastníkom na čele s ich dlhoročným šéfom Vladimírom Sotákom, totiž o prikúpení košickej rúrovne neuvažuje. „Naša spoločnosť neuvažuje o žiadnych akvizíciách,“ reagoval na možnosť kúpy košických prevádzok pre Denník E obchodný riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták mladší.

Čo môže byť za nezáujmom

Železiarne Podbrezová po vypuknutí koronakrízy v marci informovali, že idú naplno a zákaziek majú dosť aj na apríl. Aj minulý rok, keď oceliarne zasiahol pokles cien ocele, dokázali uzavrieť so ziskom vyše sedem miliónov eur. No teraz sú predsa len asi opatrné a na nových akvizíciách nepracujú, hoci v minulých rokoch už prikupovali konkurenčné fabriky aj v Česku či dokonca v Španielsku.

Podbrezovský podnik iste môže od prevzatia košickej rúrovne odrádzať aj to, že ide o úplne iný segment biznisu s rúrami. Kým košické oceliarne vyrábajú rúry zvárané zo špirálovo stáčaných plechov pre plynovody či vodovody, Železiarne Podbrezová sa špecializujú na bezšvíkové rúry, ktoré sa využívajú na oceľové konštrukcie. Ich technologicky náročnejšie presné bezšvíkové rúry sú dokonca súčasťou automobilov či hydraulických a pneumatických jednotiek.

Celkovo pritom Železiarne Podbrezová vyrábajú zhruba 160-tisíc ton rúr ročne. Košická rúrovňa tých svojich vyprodukuje asi 100-tisíc ton ročne.

Predaj nemusí byť hotovou vecou

Košické oceliarne pre svoju prevádzku tak budú hľadať záujemcu inde. Podľa informácií Denníka E z vnútra košického U. S. Steelu však predaj rúrovne nemusí byť úplne hotovou vecou. Napokon si oceliarne môžu túto doplnkovú výrobu svojej nosnej výroby plechov aj ponechať. O jej predaji totiž nerozhodne iba cena, ale aj ďalšie dva faktory.

Oceliarne chcú, aby nový kupec zachoval výrobu rúr aj naďalej v jej areáli, nakoľko dnes v nej pracuje až 200 zamestnancov. K celej transakcii budú mať čo povedať v zmysle kolektívnej dohody aj odbory podniku. Nemalo by sa teda stať, že nejaký zahraničný konkurent si od oceliarní kúpi rúry iba na to, aby získal ich trhový podiel, no samotné rúry bude vyrábať v iných svojich prevádzkach.

Pre košický U. S. Steel bude tiež dôležité, aby nový majiteľ pre rúry naďalej odoberal plechy z jeho vlastnej výroby. Aby teda nestratil túto časť svojho odbytu.

Ideálne tiež pre oceliarne bude, ak ich rúrovňu preberie firma, ktorá má s výrobou rúr už dlhšie skúsenosti, lebo tak sa zvýši šanca na dlhodobejšiu budúcnosť tejto výroby.

Podobné podmienky si oceliarne nastavili aj pri vlaňajškom predaji radiátorovne. Česká strojárska skupina Boki Group, ktorú vlastní podnikateľ Bedřich Brabec, síce v Česku má aj vlastné výroby radiátorov, no pokračuje aj s košickou prevádzkou a odoberá pre ňu aj košické plechy.

Viac k téme

Košické oceliarne predávajú svoje doplnkové výroby po tom, čo už vlani oceliarsky biznis zasiahol pád cien ocele vyvolaný zvýšenou produkciou Číny. Už od leta minulého roku oceliarne bežia len na dve z troch svojich vysokých pecí.

Rúrovňu predávajú aj preto, že potrebuje nové investície, no U. S. Steel sa chce koncentrovať v Košiciach len na základnú výrobu ocele. Aj v nej pritom pre pretrvávajúcu oceliarsku krízu už niektoré investície odložil.

Súčasťou príprav na odpredaj rúrovne môže byť aj vznik novej dcérskej spoločnosti oceliarní s obchodným menom Tubular, v preklade trúbkovitý alebo rúrovitý. Eseročku zapísali oceliarne do obchodného registra pred necelým mesiacom.

Prvé rúry v košických oceliarňach vyrobili už v roku v 1960. Použité boli na výstavbu samotnej fabriky, ale aj ropovodu Družba a plynovodu Bratstvo. Rúry z Košíc slúžia aj ako nosné stĺpy lyžiarskych vlekov, v slovinskom prístave Koper ich použili ako pilóty. Nachádzajú sa aj vo Švajčiarsku pod zemou vo výskumnom centre CERN, kde sú súčasťou urýchľovača častíc.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie