Denník N

Obchody v nedeľu: kto je za zákaz a čo z toho má a kto je proti a čo z toho má

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hoci koaliční politici niekedy tvrdia, že diskusia o definitívnom zatvorení obchodov v nedeľu medzi nimi neprebieha, opozícia už o pár dní prinúti koaličných poslancov ukázať svoj názor. Na júnovej a júlovej schôdzi bude totiž opozícia pretláčať dva svoje návrhy na zrušenie nedeľného predaja.

Preto sme dali na jedno miesto všetky argumenty pre zavretie obchodov v nedeľu, aj pre zachovanie slobody predaja a návštevy obchodov, zosumarizovali sme, kto a prečo sa asi stavia na jednu alebo druhú stranu a aké možné kompromisy sú napokon na stole.

Kto sa najviac zapája do debaty a čo hovorí:

Zväz obchodu je za zákaz nedeľného predaja okrem zopár nedieľ v okolí Vianoc, Veľkej noci a po prázdninách. V debate ho počuť najviac, je to organizácia s 90 členmi  (vrátane stredných odborných škôl), z veľkých maloobchodných hráčov je v zväze COOP Jednota, CBA, Fresh a Delia, členom je aj veľkoobchod s potravinami Labaš.

Šéf zväzu slovenských obchodníkov Martin Katriak vraví, že nedeľa nie je rozhodujúcim dňom, na ktorom by obchody padali, pokiaľ by boli zatvorené. Katriak je tiež šéfom Coop Jednoty, ktorá niektoré svoje predajne v nedeľu zatvorila už pred koronakrízou.

Sedem členov Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) nemá na zákaz nedeľného predaja jednotný názor. Ide predovšetkým o zahraničné reťazce Billa, Kaufland, Lidl, Metro, Tesco, DM Drogerie Mark, jedine Terno má slovenských vlastníkov.

Jednoznačne proti zákazu sú obchodníci s nepotravinárskym tovarom (oblečením, elektronikou a ďalším spotrebným tovarom). Tí počas koronakrízy narýchlo vytvorili Iniciatívu slovenských maloobchodníkov, spojila ich snaha čo najskôr otvoriť obchodné centrá. Teraz spolu bojujú proti zákazu nedeľného predaja. Iniciatíva má viac ako 150 členov, je v nej napríklad NAY (firma je aj v Zväze obchodu), Martinus, Fann-Parfumérie, LPP, Regal Burger a ďalší.

Často sa do debaty o nedeli zapájajú aj pekári, ktorí by sa možnosti piecť na nedeľu ráno radi zriekli. Šéfka ich zväzu Tatiana Lopúchová vraví, že výroba počas víkendov je pre ich členov najmä pre momentálne príplatky za prácu vysoko nerentabilná. Zákaz nedeľného predaja im preto vyhovuje. Pekári sa dlhodobo sťažujú na vyššie víkendové príplatky za prácu, časť malých pekární výrobu počas víkendu už zastavila, časť pekární obmedzila čerstvý sortiment.

Hlas proti zákazu prezentuje aj občianska iniciatíva Nechajme to otvorené, ktorá argumentuje napríklad šancou študentov si v nedeľu privyrobiť. Ide o iniciatívu dvoch kreatívcov, ktorých petíciu proti zákazu nedeľného predaja podpísalo doteraz asi 11 000 ľudí.

Proti zákazu sa postavila aj platforma Ako dlho vydržíme, ktorá zastupuje prenajímateľov obchodných priestorov vo veľkých nákupných centrách, ale aj viac ako 100 maloobchodných firiem.

Za zatvorené obchody v nedeľu je Aliancia za nedeľu, ktorá má blízko ku kotlebovcom.

Konfederácia odborových zväzov je za úplný zákaz predaja v nedeľu aj po skončení pandémie. Vraví, že ide o služby, ktoré ak v nedeľu nebudú, neohrozí to život alebo zdravie občanov. Odborový zväz pracovníkov obchodu a cestovného ruchu je skôr za obmedzenie nedeľného predaja napríklad tak, že pár nedieľ v roku by zostalo otvorených (podobne, ako to žiada Zväz obchodu).

Voľnú nedeľu podporuje aj Konferencia biskupov Slovenska.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie