Denník N

Zákon o odpustení nájmov mešká. Čo zatiaľ vieme o chystaných zmenách? (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Už je to týždeň, odkedy vláda oznámila, že poskytne príspevok na nájom nájomcom, ktorí mali zatvorené prevádzky. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vtedy povedal, že na rokovanie vlády by riešenie mohlo byť predložené ešte v máji. Na stredajšiu schôdzu ho však nik nepredložil.

Ponúkame preto aspoň sumár toho, čo je o nájmoch známe:

V akom stave je príprava zákona a z čoho sa to má platiť?

Na zákone pracuje ministerstvo spravodlivosti, samotné platenie by malo organizovať ministerstvo hospodárstva. Do vlády by mal návrh predložiť minister hospodárstva. Zatiaľ platí, že parlament by mal kompenzácie nájmov schváliť na schôdzi, ktorá sa začína 3. júna. Potom musí zákon podpísať prezidentka a musí byť zverejnený v Zbierke zákonov.

Minister hospodárstva Sulík minulý týždeň avizoval, že odo dňa zverejnenia legislatívy v Zbierke zákonov bude možné žiadosti podať na ministerstvo hospodárstva, ktoré ich bude môcť začať vybavovať.

Príspevok na nájom by nemal ísť z eurofondov. Tým by sa mal štát vyhnúť byrokracii, ktorá predĺžila poskytovanie prvej pomoci pre zamestnávateľov a SZČO, ktorú rozdeľuje ministerstvo práce cez úrady práce.

Ak sa pomoc nebude platiť z eurofondov, žiadateľ nebude musieť spĺňať podmienky, ktoré sa vyžadovali napríklad pri žiadostiach o príspevky na podporu zamestnanosti (uhradené záväzky voči štátu, nebyť takzvaný podnik v ťažkostiach).

Nie je isté, či napriek tomu Slovensko nebude musieť čakať na vyjadrenie Európskej komisie tak ako v Česku, kde musí Komisia schváliť verejnú podporu súkromným subjektom.

Ako bude fungovať pomoc pre nájomcov?

V prípade, že prenajímateľ poskytne nájomcovi 50-percentnú zľavu na nájom, zvyšných 50 % doplatí štát.

Ak prenajímateľ poskytne napríklad len 20-percentnú zľavu, rovnakým podielom prispeje aj štát a zvyšných 60 % zaplatí nájomca v splátkach rozložených na 48 mesiacov.

Ak prenajímateľ neodpustí nájomcovi nič, nájomca bude môcť splatiť nájomné počas nasledujúcich 48 mesiacov.

Počas splátok nebude môcť prenajímateľ nájom zvyšovať ani dať nájomcovi výpoveď. Ak bude prenajímateľ trvať na tom, že mu musí nájomca zaplatiť celé nájomné, ten ho môže splácať 48 mesiacov.

Kto a kedy sa dostane k peniazom?

Podporu by mohli čerpať maloobchodníci, ktorí museli zatvoriť svoje prevádzky. Nevedno, či na príspevok dosiahnu tí, ktorí mali obmedzenú prevádzku, predávali napríklad cez výdajné okienka.

Nie je známe ani to, ako sa budú riešiť nájmy vtedy, ak je prenajímateľom štát alebo obec, či mesto. V Česku napríklad zľavu na nájme poskytne štát v takýchto prípadoch automaticky.

V Česku sa k podpore nedostane podnikateľ, ktorý je s prenajímateľom priestorov spriaznenou osobou, napríklad cez štatutárne orgány obidvoch firiem, alebo ide o sesterské spoločnosti. A príspevok nedostane ani v prípade, že si podnikateľ prenajíma nehnuteľnosť na podnikanie od niekoho z rodiny alebo sám sebe.

Ministerstvo hospodárstva sľubuje, že pomoc sa k nájomcom dostane rýchlo.

O príspevok by mali žiadať nájomcovia elektronicky cez jednoduchý formulár na webe, peniaze by však mali ísť na účet prenajímateľa. Predtým by sa mal nájomca s prenajímateľom dohodnúť na úhrade nájmu. Na túto dohodu by mali mať dva mesiace. Môže byť súčasťou elektronického formulára. Dokumenty by sa mali podpisovať elektronicky, teda nemalo by sa diať to, čo pri prvej pomoci, keď podnikatelia museli chodiť podpisovať dohody priamo na úrady práce, hoci mnohí majú elektronické schránky a elektronické podpisy.

Pre koho je takéto riešenie lepšie?

Príspevky na nájom vychádzajú z návrhu Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie