Denník N

Gastroenterológ Klucho: Bude viac pacientov s nádormi, lebo sa odkladali vyšetrenia

Gastroenterológ Jozef Klucho. Foto - archív J. K.
Gastroenterológ Jozef Klucho. Foto – archív J. K.

Lekár špecialista Jozef Klucho hovorí, že keby sa spoliehal na štát, doteraz by mu chýbali ochranné pomôcky. Mesačne ho vyjdú na 500 až 800 eur, hoci príjmy mu padli aj o vyše polovicu. V takomto režime by vydržal ešte dva mesiace, viac už nie.

Jozef Klucho ordinuje v súkromnej gastroenterologickej ambulancii v Nových Zámkoch, ale chodia za ním pacienti z celého Slovenska. Verí, že v júli už budú lekári fungovať na 100 percent a rýchlo dobehnú odkladané vyšetrenia.

Aké boli pre vás posledné tri mesiace s COVID-19?

Začalo sa to asi od 8. marca. Nielen nás gastroenterológov alebo špecialistov, ale možno 80 percent všetkých lekárov to zastihlo nepripravených. Ambulantní lekári, ale aj lekárnici majú zásoby ochranných pomôcok a dezinfekcie tak na dva týždne. Nekupujeme si to na dlhšie, lebo to ani nemáme kde skladovať. Nik nemá väčšie zásoby ako na mesiac. Okrem toho gastroenterológia bola zaradená medzi vysoko rizikové ambulancie, lebo pri endoskopickom výkone vzniká aerosól, ktorým sa môže šíriť vírus. A na to sme už vôbec neboli pripravení.

Prečo?

Ochranné pomôcky, ktoré by sme mali používať proti možnému nakazeniu sa COVID-19, sme nemali vôbec nakúpené. Respirátory, ochranné štíty, obleky sme predtým nepoužívali a teraz sme ich museli zháňať za pochodu. Bol to stres. Ak máte mladú sestričku s malými deťmi, tak to bol ďalší stres, lebo deti ostali doma a s nimi často aj sestričky na OČR. Bolo to o krk. Preto bolo zvláštne, keď nás minister zdravotníctva vyzýval, aby sme chodili do práce, my sme do roboty chodili. 90 percent gastroenterológov, ktorých poznám, chodilo do roboty. Prijímali sme len urgentné stavy, ale museli sme tam byť. Vybavovali sme e-maily, telefonáty a urgentných pacientov. Ale keď sme nemali ochranné pomôcky, nemohli sme sa venovať ani urgentným pacientom. Museli sme počkať, kým sme si ich kúpili, a až potom sme sa pacientom mohli začať venovať.

Ako to bolo vo vašej ambulancii v marci? Mali ste už aspoň nejakú časť pomôcok, ktoré ste potrebovali proti COVID-19?

Špeciálne pomôcky sme nemali žiadne. Predpisy to ani dovtedy nevyžadovali. Nikde v Európskej únii nebolo dané, že gastroenterológ musí mať pri výkone endoskopických vyšetrení ochranný oblek. Všade stačili bežné pomôcky.

Práve endoskopie boli zaradené medzi rizikové výkony, lebo sa pri nich tvorí aerosól, ktorým sa lekár môže nakaziť. Keď sa u nás objavili prvé prípady koronavírusu, vedeli ste, aké ochranné pomôcky musíte mať a ako sa používajú?

Absolútne nie. Predpisy na to nepamätali. Robím 35 rokov, ale toto som nezažil. Žiadne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie