Denník N

Šéf združenia podnikateľov: Lepšie robia tí, ktorí sa na pomoc štátu nespoliehajú

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Inak sa rozhoduje o pomoci v okolitých krajinách, ktoré mali posledné roky prebytkové rozpočty, inak na Slovensku, kde sme si na dlh „užívali“ bezplatné vlaky či obedy, hovorí prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík. Napriek tomu si myslí, že postup vlády Igora Matoviča bol v úvode až príliš opatrný.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako hodnotí prvú pomoc pre podnikateľov,
  • prečo si myslí, že mnoho zamestnancov skončí na úradoch práce,
  • ako by mala vláda nastaviť pravidlá kompenzácií pre nájomcov.
  • čo by mal štát urobiť pre podnikateľov po skončení pandémie.

 Ak by ste mali dať prvej pomoci nejaký prívlastok, aký by to bol?

Odpovedať jedným slovom je vždy ťažšie, ale ak by som si mal nejaký vybrať, tak zmeškaná. Schválená prvá pomoc totiž nie je jedno opatrenie, mala niekoľko častí – odklady odvodov či daňových priznaní, poskytovanie úverov so štátnou zárukou a balík príspevkov pre SZČO a na záchranu pracovných miest. Okrem toho, že každá z týchto oblastí má svoje tempo, vyvíjajú sa tiež v čase.

Zamestnávatelia hovoria, že pravidlá pomoci sú nejednoznačné, často sa menia, pomoc je pomalá a je jedna z najnižších v Európe. Čo na ňu hovoria členovia Združenia podnikateľov Slovenska?

Už v polovici marca, teda pred nástupom súčasnej vlády, sme upozorňovali na potrebu prijatia ekonomického korona balíčka. Problém nevidíme ani tak vo veľkosti pomoci, ako v tom, že bola ohlásená pomerne neskoro. Ak k tomu pridáme fakt, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie