Denník N

Prekvapivé čísla o úveroch zo začiatku koronakrízy: výrazne ubudlo len spotrebných úverov

  • V apríli banky výrazne obmedzili spotrebné úvery, hypoték dávali podobne veľa ako obvykle.
  • Úverovanie firiem sa nezaseklo, hoci sa ešte nedávali pôžičky so štátnou garanciou. Nových peňazí dostali firmy viac ako predtým, aj keď vo väčšom ručili nehnuteľnosťami.
  • Malé úvery pre malé a stredné podniky boli v apríli lacnejšie ako v marci.

Vplyv koronakrízy sa na úverovaní zásadne prejavil pri poskytovaní spotrebných úverov. Už marec bol podľa najnovších štatistík Národnej banky Slovenska slabší než predchádzajúce mesiace, no v apríli sa objem nových spotrebných úverov dostal zhruba na polovicu toho, čo banky požičali v úvodných mesiacoch.

Ľudia si na spotrebu požičali 121 miliónov eur a museli akceptovať aj vyššiu cenu. Priemerná dohodnutá úroková sadzba dosiahla 8,4 percenta. Predchádzajúce mesiace bola pod ôsmimi percentami.

Na rozdiel od sadzieb hypoték, priemerná sadzba spotrebných úverov zvykne kolísať viac. Keďže ju ovplyvňujú veľké spotrebné úvery, ktoré dávajú banky na dofinancovanie hypoték, sú lacnejšie než spotrebné úvery určené na čokoľvek.

Banky v spotrebnom úverovaní už pred nástupom koronakrízy preradili na nižšiu rýchlosť. Museli totiž počítať s novými ukazovateľmi pri poskytovaní úverov a nechať klientovi väčšiu rezervu v príjme. A to vtedy, keď počítali, ako si s novým úverom poradí pri splácaní ostatných podlžností. Vankúš v príjme, ktorý bol do konca roka dvadsaťpercentný, bol od januára dvojnásobný. To úverovaniaschopnú klientelu oklieštilo.

Hypotéky si idú svoje korona-nekorona

Na rozdiel od hypoték sa v hypotekárnom úverovaní neobjavil útlm ani v apríli, keď ekonomika na Slovensku a vo svete zamrzla. Banky síce dali menej nových hypoték ako mesiace predtým, no stále to bolo blízko miliardy eur, čo patrí k veľmi silným mesiacom. Čosi vyše tretiny nových obchodov robili znovu prerokované zmluvy, teda najmä klienti, ktorí si vo svojej banke vyjednali lepšie podmienky.

Podľa Petra Gurecku z Partners Group sú banky pri poskytovaní úverov od krízy opatrnejšie, rozdiely v posudzovaní klienta sa zväčšili. Stále podľa neho platí, že banky neakceptujú niektoré druhy príjmu, klientom často znížia maximálnu výšku úveru, niektoré banky zvýšili úrokové sadzby pri určených fixáciách.

Ktoré príjmy banky stále neakceptujú podľa informácií Partners Group:

  • zo segmentov: hotely, reštaurácie, cestovný ruch, maloobchod, finančné služby,
  • zo zahraničia, z podnikania, napr. SZČO alebo z vlastnej

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika

Teraz najčítanejšie