Denník N

Páni akademici nezvládli krízu na FIIT. Ak si nevážia samosprávu, je čas na zásah zvonku, hovorí Lelovský

Mário Lelovský je jedným z členov Správnej rady STU, ktorí v máji otvorene vystúpili proti dekanovi Ivanovi Kotuliakovi. Foto - TASR
Mário Lelovský je jedným z členov Správnej rady STU, ktorí v máji otvorene vystúpili proti dekanovi Ivanovi Kotuliakovi. Foto – TASR

Mário Lelovský z Republikovej únie zamestnávateľov ostro kritizuje akademickú samosprávu STU za to, že nedokázala zvládnuť krízu na prestížnej fakulte. Podľa neho prichádza čas na zásah zvonka.

Mário Lelovský je známou postavou biznisu. Je viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov a viceprezident IT Asociácie Slovenska, ktorá združuje viac než sto firiem. Spolu s ďalšími ľuďmi z biznisu sa pokúsili zasiahnuť do pomerov na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT).

Lelovský a ďalší členovia Správnej rady STU vyzvali na odchod dekana Ivana Kotuliaka, voči ktorému sa vzbúrila časť zamestnancov i študentov. Túto krízu si podľa Lelovského nedokázala akademická samospráva vyriešiť, preto prichádza čas na zásah zvonka.

„Nech sa akademická obec nečuduje, že verejnosť i zamestnávatelia budú vstupovať do pomerov na akademickej pôde. Súčasný stav je neudržateľný. Takto si nakladanie s verejnými peniazmi a s budúcnosťou mladých ľudí nepredstavujeme,“ hovorí.

Na FIIT sú tento štvrtok ohlásené voľby do senátu fakulty, ktorý je už rok nefunkčný. Tie môžu byť zásadné pre budúcnosť fakulty, ktorá doteraz vychovávala najlepšie platených absolventov na Slovensku.

Malo by nás vôbec zaujímať, čo sa deje na FIIT? Nie je tá kríza ich vnútorná vec?

Nie je. Po prvé: Fakulta informatika a informačných technológií bola až donedávna špičkovou fakultou na Slovensku. Bola vlajkovou loďou v uplatniteľnosti absolventov, v platovom ohodnotení absolventov aj vo výskumných výsledkoch. Mohla byť považovaná za vzorovú, preto by nás všetkých malo zaujímať, čo sa s ňou deje.

Po druhé: vysoké školy na Slovensku sa doteraz bránili akémukoľvek nazeraniu na to, čo sa deje na

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Gašpar je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie