Denník N

Po troch týždňoch už vieme, že dočasná ochrana pred veriteľmi podnikateľov nezaujala

Prvou štátnou firmou, ktorá požiadala o krízovú ochranu pred veriteľmi, je agrokomplex, ktorý musel pre pandémiu zavrieť výstavisko. Foto - TASR
Prvou štátnou firmou, ktorá požiadala o krízovú ochranu pred veriteľmi, je agrokomplex, ktorý musel pre pandémiu zavrieť výstavisko. Foto – TASR
  • Dôsledky oznámenia o dočasnej ochrane sú pre spoločnosti také tvrdé, že niektoré už žiadosť o ochranu aj obratom zrušili.
  • V klasických konkurzoch zatiaľ nič nové. Je ich málo ako pred krízou a štát v nich pre svoju pomalosť prichádza o milióny.

Autor je hlavný analytik Finstat.sk

Podnikatelia, ktorým hrozí konkurz pre výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy, môžu od 12. mája 2020 požiadať súdy o dočasnú ochranu pred veriteľmi. Kto by však očakával, že o ňu prejaví záujem veľký počet ohrozených firiem, bude prekvapený. V máji súdy poskytli ochranu iba 89 spoločnostiam a šiestim živnostníkom. A po prvých skúsenostiach s reakciou veriteľov si to zopár firiem rozmyslelo a súdy im na vlastnú žiadosť ochranu obratom zrušili.

Vyše štvrtina subjektov pod ochranou sídli v Bratislavskom kraji. Najvýznamnejší chránení úpadcovia z hľadiska zamestnanosti alebo výšky tržieb však podnikajú v ostatných krajoch. Svedčí o tom i to, že najviac rozhodnutí vydali vyšší súdni úradníci Marek Kurimský a Žanna Lemešáni z Okresného súdu v Prešove, ktorý má na starosti celé východné Slovensko.

Zaujal najmä štátny agrokomplex

Neprekvapí, že po predchádzajúcej medializácii problémov požiadal o ochranu topoľčiansky nábytkár Decodom, ktorý zamestnáva zhruba 1 300 pracovníkov. Spor medzi humenským Chemesom a textilkou Nexis Fibers, ktorá od neho odoberá energie, dával tušiť, že pod ochranou súdov skončia obe spoločnosti. Zato žiadosť štátneho podniku agrokomplex Národné výstavisko prekvapila, keďže jeho akcionárom je Slovenská republika – jeden z najbonitnejších investorov v krajine.

Súdy poskytujú ochranu žiadateľom, ktorí splnia zákonom určené podmienky. V prípade troch firiem však Okresný súd v Trnave ochranu poskytol nezákonne, keďže spoločnosti dlhodobo neinformujú o svojom hospodárení. FinStat na to vedenie súdu i rezortu spravodlivosti upozornil. Ministerstvo prisľúbilo nápravu. O zrušení nezákonne poskytnutej ochrany však trnavský okresný súd do 2. júna nerozhodol.

Štát naháňa biele kone tradične neskoro 

Zhoršená ekonomická situácia sa v máji

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bankroty

Ekonomika

Teraz najčítanejšie