Denník N

Jozef Mihál: Keď som sa Milana Krajniaka spýtal, prečo som z projektu vonku, nedal mi žiadnu odpoveď

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý minister práce z čias Radičovej vlády, expert SaS na dane a odvody a nedávno krátko aj štátny tajomník ministerstva práce Jozef Mihál hovorí o tom, ako to bolo s jeho odchodom od ministra práce Milana Krajniaka, ako vyzerali prvé koaličné rady, na ktorých ešte bol, a akú chybu by Krajniakovi vytkol.

V rozhovore sa ešte dočítate:

  • či si myslí, že ho minister Krajniak na ministerstve úprimne chcel;
  • čo si myslí o spore medzi Matovičom a Sulíkom;
  • ako mu ide podnikanie a či mohol žiadať o pomoc;
  • čo by mala vláda začať riešiť, lebo to už horí.

Čomu sa teraz venujete – len podnikaniu alebo radíte aj Sulíkovi?

Pokojne ma môžete nazývať titulom súkromná osoba. V politike vôbec nepôsobím ani sa v najbližšom čase pôsobiť nechystám. Sulík mi v rytme dva maily denne preposiela otázky od občanov, ktoré sa týkajú mojich tém, a ja odpovedám namiesto neho. On má dlhé roky zásadu, že keď mu nejaký občan pošle mail, tak poctivo a podľa možností sám odpovedá. Niektoré maily mi prepošle. To je celé radenie.

Občas sa vyskytnú veci, nad ktorými začneme trochu rozmýšľať, či by sme to nezmenili. Teraz sme mali debatu na tému, že nemôžete požiadať o príspevky, keď ste v zozname nelegálnych zamestnávateľov. Napísal mu podnikateľ, že nemôžu žiadať o príspevok, lebo zamestnanca zobrali na druhý úväzok, mal dva úväzky naraz a na ten druhý ho zabudli prihlásiť. Firma sa dostala na zoznam čiernych zamestnávateľov a nemôže dostať príspevok. So Sulíkom sme si povedali, že toto je fakt dosť zbytočná hlúposť v zákone.

Cítite sa ešte ako člen SaS?

To nie je jednoduché. Bavím sa s ľuďmi zo Spolu, sledujem, čo sa tam deje. Tí, čo zostali, sa rozhodli okolo Ďura Hipša bojovať a ja im držím palce, ale nebudú to mať vôbec jednoduché. Na druhej strane je to škoda, je tam niekoľko desiatok veľmi múdrych ľudí v centre a ďalšie desiatky v regiónoch.

Keď sledujem, akým spôsobom OĽaNO vyberá prednostov, to je katastrofa. Viem, že v Spolu na rozdiel od OĽaNO je veľa dobrých, ak nie najlepších ľudí, ktorí v regiónoch sú a ktorí by tie pozície, keby chceli, mohli zastávať.

Keď ste boli na ministerstve práce, videli ste, ako funguje Sme rodina. Ako ste vnímali výber ich nominantov?

To je niečo ako OĽaNO. Sme rodina deklaruje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie