Denník N

Prečo je bankový odvod v rozpore s európskym právom

Ilustračné foto - archív
Ilustračné foto – archív

Autori sú advokáti

Podľa dostupných informácií sa vláda s bankami dohodla na zrušení bankového odvodu výmenou za súhlas bánk s investovaním doposiaľ vybranej sumy odvodu, ale aj ďalších zdrojov do rozvoja ekonomiky.

Súčasťou dohody má byť aj stiahnutie všetkých žalôb bánk a vzdanie sa možnosti vymáhať vrátenie už uhradeného odvodu. Detaily nie sú známe, no má ísť o kompromis oboch strán. Bolo by však legitímne zotrvať na súčasne platných podmienkach odvodu?

Načo je štátu bankový odvod

Slovensko zaviedlo bankový odvod v roku 2012. Počiatočná úroveň odvodu bola 0,2 percenta z hodnoty záväzkov banky zníženej o výšku vlastného imania.

Mal sa skončiť v roku 2020. Parlament sa však koncom roka 2019 rozhodol predĺžiť trvanie tejto osobitnej dane bez určenia konečného termínu a zvýšiť úroveň odvodu na 0,4 percenta. To znamená, že banky budú musieť platiť približne 300 miliónov eur ročne (dvojnásobok pôvodnej sumy).

Tento sektorový poplatok sa pripočítava k normálnym daniam plateným všetkými podnikmi na Slovensku vrátane bánk, ako aj k platbám do Fondu ochrany vkladov či do jednotného európskeho mechanizmu na riešenie krízových situácií.

Obhajovaným cieľom odvodu má byť vytvorenie zdrojov na riešenie prípadných budúcich finančných kríz. Táto potreba je však po zavedení jednotného európskeho rezolučného mechanizmu na riešenie krízových situácií v roku 2015 výrazne minimalizovaná, ak nie úplne vylúčená. Nedávne zvýšenie odvodu v situácii, ktorá nijako nenasvedčuje hrozbe rizík v bankovom sektore, je preto úplne v rozpore s deklarovaným cieľom. To odhaľuje, že skutočným cieľom posledného zvýšenia bankového odvodu je kumulácia dodatočných príjmov štátneho rozpočtu a nie sanovanie prípadných kríz.

Takto nastavený bankový odvod vyvoláva relevantné otázky o jeho súlade s ústavou, konkrétne s právom podnikať, ale aj niektorými princípmi právneho štátu. Spôsob prijatia takého podstatného zásahu do možnosti využiť hospodársku hodnotu majetku v dôležitom segmente hospodárstva taktiež vyvoláva otázky o legitimite opatrenia.

Prečo by odvod mohol byť v rozpore s právom Únie

Bankový odvod však môže byť v rozpore nielen s vnútroštátnymi ústavnými mantinelmi, no naráža aj na pravidlá Európskej únie. Možných dôvodov je viacero. Celkom reálne je podozrenie z nedovoleného zásahu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie