Denník N

Trh s bicyklami počas korony zažíva svoj vrchol, dopyt rastie o stovky percent

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Enormný nárast dopytu po bicykloch už hlásia nielen zo zahraničia, ale upozorňujú naň aj slovenskí predajcovia.

Konateľ Kaktusbike Martin Blažek hovorí, že počas apríla a mája zaznamenali nárast dopytu o 60 až sto percent v porovnaní s aprílom a májom minulého roka.

Predajne bicyklov majú tradične najsilnejšie obdobie práve v týchto mesiacoch. Súčasný veľký dopyt po bicykloch si predajcovia vysvetľujú najmä obmedzeniami v cestovaní, keď sa ľudia zdržiavali v blízkom okolí svojich domovov. Bicykel sa stal prostriedkom na výlety, trávenie voľného času, ale stal sa aj spôsobom prepravy.

Blažek si myslí, že ľudia sa jednoducho doma nudili a bicykel ponúka nenáročný šport pre celé rodiny. „Bola to jediná legálna zábava v exteriéri. Taktiež je to naše najsilnejšie obdobie, takže sa nám to skumulovalo,“ vysvetľuje Blažek.

Aj Martin Palenčík, obchodný riaditeľ MTBIKER, hovorí o výrazne vyššom dopyte po bicykloch. „Medziročne sme v aktuálnej časti sezóny predaja bicyklov na číslach, aké sme mali za celý predchádzajúci rok,“ vysvetľuje.

V apríli zaznamenali medziročne týždne s rastom dopytu v priemere o 250 percent. Od prepuknutia pandémie koronavírusu, teda v mesiacoch apríl, máj a jún, majú priemerný rast dopytu vyšší o 130 percent.

„Je to výnimočné, nakoľko väčšina ekonomiky je v červených číslach. Naše odvetvie však prosperuje. Je to určite dôsledok obmedzenia pohybu ľudí, keď nemohli chodiť nikam, iba do svojho okolia. Preto ľudia presedlali na bicykle ako formu voľnočasovej aktivity,“ vysvetľuje.

Bicykle sa vypredávajú

Dopyt na Slovensku je nasmerovaný najmä na lacnejšie bicykle do tisíc eur, ktoré sú aktuálne podľa Palenčíka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie