Denník N

Prečo mešká Slovensko.sk? Hardvér mali vymeniť pred 3 rokmi, teraz je štát pod tlakom

Správy doručené do schránok na Slovensko.sk minulý týždeň meškali aj niekoľko hodín. IT špecialista a nový člen dozornej rady správcu Slovensko.sk Peter Mihálik vraví, že nejaký podiel viny má na tom štátna NASES aj dodávateľ. Reč je o štátnej organizácii, v ktorej v utorok dokonca zasahovala NAKA.

Člen dozornej rady NASES Peter Mihálik

Počas víkendu IT špecialista Ján Suchal vytiahol na Facebook faktúry dodávateľa Slovensko.sk, firmy GlobalTel, za minulý rok, podľa ktorých štát vlani firme vyplatil 17 miliónov eur. Prirovnal to k ročnému obratu celého Sygicu, ktorý robí navigáciu „pre celú planétu“. Občan sa potom pýta: keď štát toľko platí súkromnej firme za IT dodávky, ako je možné, že správy doručované na Slovensko.sk môžu meškať?

Nemyslím si, že to je úplne najlepšia paralela – ak ľuďom navigácia nepôjde, budú asi nahnevaní, ale nie sú z toho žiadne právne implikácie. Navyše samotná navigácia nie je až tak závislá od nejakého centrálneho systému. Myslím si, že výraznú váhu dáva ústrednému portálu verejnej správy (ÚPVS) práve to, že cezeň môžete reálne urobiť operácie, ktoré by ste mohli spraviť aj na úrade a sú právne záväzné, aj so všetkými lehotami.

Takže dôraz na to, ako to funguje, by mal byť väčší, ale nemyslím si, že sa tým dajú zase úplne obhajovať tie sumy. Keby som videl podrobný rozpis aktivít, čo sa za tie peniaze reálne urobilo, vtedy by som si to možno trúfol hodnotiť. Mne sa to intuitívne zdá veľa, ale môžem sa mýliť.

Problém s meškajúcimi správami sa opakuje takmer vždy, keď je jednorazovo väčší nával správ do e-schránok. Tak to bolo v roku 2017, keď zdravotné poisťovne poslali do schránok ročné zúčtovanie odvodov, aj minulý týždeň, keď sa ľudia začali vracať do práce a e-schránky sa stali povinné aj pre občianske združenia. Na meškajúce správy upozornil portál Živé.sk. Je to problém dodávateľa alebo je ten problém aj na strane štátu?

Neviem, či je to pol na pol, ale určite

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie