Denník N

HB Reavis prepúšťa takmer pätinu zamestnancov, finančné problémy či rýchly predaj podielov popiera

Marian Herman. Foto - HB Reavis
Marian Herman. Foto – HB Reavis

Na trhu dlhšie kolujú neoficiálne informácie, že najväčšia domáca developerská skupina HB Reavis najbohatšieho Slováka Ivana Chrenka prepúšťa údajne až 30 percent svojich zamestnancov, ostatným znižuje platy a hľadá spoluinvestorov. Hovorí sa o finančných problémoch, ktoré nespôsobila iba koronakríza, ale aj príliš nákladné investície do londýnskych realitných projektov.

Najvyššie postavený manažér HB Reavis Marian Herman v rozhovore pre Denník E reaguje, že viaceré tieto informácie sú skreslené či nepravdivé. Hovorí toto:

  • HB prepúšťa necelú pätinu svojich zamestnancov.
  • Časť základov miezd svojich zamestnancov premieňa na variabilné odmeny, na čom sa s nimi dohodla ešte vlani.
  • Majitelia HB Reavisu síce hľadali spoluinvestora, ale pre koronakrízu tento proces prerušili a obnovia ho až po opätovnom stabilizovaní ekonomiky.
  • Skupina, ktorá je okrem Bratislavy a Londýna aktívna aj v Česku, Poľsku, Maďarsku a Nemecku, podľa neho nemá žiadne finančné problémy. V Londýne ešte aj teraz rastie a prikupuje ďalšie projekty.

Je pravda, že HB Reavis prepúšťa nielen na Slovensku, ale aj na celoskupinovej úrovni až zhruba 30 percent svojich zamestnancov?

Nemáte správne informácie. Podľa ekonomických prognóz, samozrejme, čaká európske krajiny tento rok výrazný prepad hospodárstva, na ktorý sa my ako štandardný trhový subjekt tiež pripravujeme. A to aj racionalizáciou chodu našej spoločnosti. No toto všetko ovplyvnilo výrazne menej než 20 percent našich zamestnancov.

Navyše, tieto naše redukcie súvisia hlavne s posunom termínov dodania niektorých projektov. Akékoľvek iné dohady a čísla o našich redukciách sú iba špekuláciami. Okrem toho každý rok evidujeme prirodzený odliv zhruba 15 percent zamestnancov.

Tento rok v tom nie je výnimkou. V celej skupine HB Reavis pracuje už niekoľko rokov stabilne približne 700 ľudí. Presný počet sa pomerne dynamicky mení vzhľadom na povahu samotnej práce.

Sféra real-estate je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Firmy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie