Denník N

Kedy si mám nechať peniaze radšej v banke a kedy investovať? Ukázala táto kríza, že sa oplatilo nechať ich v banke?

Ilustračné foto - jumpstory
Ilustračné foto – jumpstory

Päť odborníkov na financie hovorí, akým investíciám sa počas posledných mesiacov darilo najviac a ako je dobré sa podľa toho ďalej zariadiť a tiež to, kedy sa oplatí držať peniaze v banke a kedy ich už radšej investovať.

1. Čo ukázali posledné 3 – 4 mesiace, akým typom fondov alebo investícií sa počas koronakrízy darilo najviac? Ako mám s touto informáciou naložiť pri rozhodovaní, ako a kde mám investovať?

2. Oplatí sa teraz investovať do realitných fondov alebo iných investícií naviazaných na reality? Je riziko spojené s takou investíciou podľa vás väčšie alebo menšie, alebo porovnateľné s investovaním do akcií?

3. Pravidelne si už sporím 50 alebo 100 eur mesačne, bojím sa však neistých časov. Mám radšej na nejaký čas prerušiť pravidelné sporenie a radšej si peniaze odkladať na účte v banke alebo ako mám uvažovať? Prípadne mám si namiesto 100 eur sporiť len 50 eur mesačne?

4. Kedy si mám nechať peniaze radšej v banke a kedy investovať? Ukázala napríklad táto kríza, že sa oplatilo nechať si peniaze v banke? Či o tom uvažovať úplne inak?

Odpovedajú:

  • Vladimír Baláž, ekonóm Slovenskej akadémie vied
  • Pavel Škriniar, ekonóm Fakulty podnikového manažmentu EU v Bratislave
  • Michal Nalevanko, finančník
  • Vladimír Jurík, finančník, bloger a správca stránky Peniazesucas.sk
  • Ján Šebo, ekonóm Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela

Tu sú odpovede piatich odborníkov na financie:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie