Denník N

Krajčího štátna tajomníčka Ježíková: Nedostatok pomôcok niektorí lekári zneužívali

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Janu Ježíkovú si ako svoju prvú štátnu tajomníčku vybral minister zdravotníctva Marek Krajčí z OĽaNO.

V prvom rozhovore Jany Ježíkovej v pozícii štátnej tajomníčky sa dočítate aj o tom:

  • aké to bolo rozhodnúť o zatvorení škôl v Bratislavskom kraji,
  • či lekári zneužili situáciu počas koronakrízy,
  • že poisťovne by mali pacientovi garantovať, že dostane starostlivosť do istého počtu dní,
  • podľa čoho si minister vyberá, koho odvolá,
  • ako to bude s Rázsochami.

Odkedy poznáte Mareka Krajčího?

Vnímala som ho počas minulého volebného obdobia, keď bol poslancom a členom zdravotníckeho výboru. Častejšie sme sa stretávali počas predvolebných diskusií tieňových ministrov. Bližšie sme sa nepoznali.

Ako prišlo k ponuke, aby ste sa stali štátnou tajomníčkou?

Keď voľby vyhralo OĽaNO, napísala som mu, že mu držím palce, ak vezmú zdravotníctvo. Bola to strana, ktorá sa po voľbách dobrovoľne prihlásila k zdravotníctvu a chcela ho, čo mi bolo sympatické, pretože zdravotníctvu sa strany skôr vyhýbajú. Premiér Matovič povedal, že zdravotníctvo bude jedna z jeho priorít, a to som ocenila. S Marekom Krajčím sme sa stretli, keď ešte nevedel, či bude ministrom. Rezort chcel prijať, len ak by OĽaNO malo vplyv aj na ministerstvo financií. S ministrom sme sa stretli neformálne krátko po voľbách, mali sme dlhú debatu a prišla reč aj na to, či by som takúto ponuku zobrala. Konečné rozhodnutie padlo až koncom marca, keď to už malo rýchly spád. Za dva dni som bola schválená vládou.

To bolo v čase, keď chcel byť ministrom financií Richard Sulík?

Áno.

Keď ste o ponuke ministra Krajčího uvažovali, čo ste zvažovali? Aké má funkcia riziká?

Pre mňa je zdravotníctvo celý život – nielen moja celoživotná profesionálna dráha, ale aj moja záľuba a súkromie. Byť pri tom, ako môžeme zdravotníctvo zlepšiť, bola pre mňa obrovská výzva. Na druhej strane je to vysoká politická funkcia a musíte so sebou niesť aj politické následky, lebo ste súčasťou niečoho, čo nie vždy viete ovplyvniť. Za svoju 21-ročnú kariéru v zdravotníctve mám celkom dobré odborné meno a snažím sa ho udržiavať. Obávala som sa následkov, keďže robiť zdravotníctvo z pozície ministerstva je často o problémoch, na tom sa veľká popularita získať nedá, aj keby ste všetko robili správne. Je tam príliš veľa záujmov.

Mali ste podmienky, za akých ponuku vezmete?

Nenazvala by som to podmienkou. Moja pridaná hodnota je, že rozumiem odborným veciam a chcela som sa tomu venovať. S ministrom budeme hľadať riešenia, na ktorých sa obaja zhodneme. Aj v programe OĽaNO sú veci, ktoré majú dobrý cieľ, ale ja by som ich riešila iným spôsobom. Líšime sa napríklad v názore na riadenie všeobecných lekárov.

Aké dobré vlastnosti má Marek Krajčí?

Rozhodne je to čestný človek s dobrými úmyslami a nulovou toleranciou ku korupcii. Sledovala som ho aj v parlamente a vedela som, že by som s ním vedela pracovať. Prišli sme na ministerstvo v krízovom čase, keď sme veľmi rýchlo museli prichádzať s riešeniami. Minister sa vie rýchlo rozhodovať a pochopiť novú tému. Je veľmi pracovitý. Aj ľudsky je veľmi príjemný.

Vo vašom tíme je zatiaľ Oskar Dvořák, ktorý mal byť ministrom za PS/Spolu.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Marek Krajčí

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie