Denník N

Ekonóm Meravý z krízového štábu: Naše odporúčania sa premietajú do praxe pomaly

Minister financií Eduard Heger a premiér Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister financií Eduard Heger a premiér Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ekonomický expert Za ľudí Tomáš Meravý, ktorý je aj členom ekonomického krízového štábu, vraví, že nie sú spokojní s tým, ako ich veľmi konkrétne odporúčania na pomoc ekonomike premieta vláda do praxe.

Riešili to aj minulý týždeň na krízovom štábe, minister financií Eduard Heger (OĽaNO) im povedal, že o opatreniach sa stále rokuje. „Žiaľ, procesy sa podľa všetkého zasekávajú na koaličnej rade,“ povedal Meravý.

Podľa ďalšieho člena ekonomického krízového štábu – šéfa inštitútu INEKO Petra Goliaša – je pozitívom avizovaná podpora investičných projektov na úrovni samospráv. Obce, mestá a kraje zastavili pre koronakrízu investície do škôl, nemocníc či ciest, lebo im siahla na daňové príjmy.

S vládou teraz rokujú o investičnej dotácii spolu za pol miliardy eur. Cieľom je okrem iného aj oživenie ekonomiky. Napríklad mesto Trenčín má pripravený projekt rozšírenia základnej školy o nové učebne za asi 430-tisíc eur a projekt revitalizácie zelene na sídlisku Sihoť. Mesto Prešov práve teraz robí rozsiahlu rekonštrukciu Jarkovej ulice za 3,6 milióna eur.

Goliaš však nie je spokojný napríklad s tým, že stále neboli zvýšené príspevky na udržanie zamestnanosti.

Ekonóm a šéf inštitútu CELSI Martin Kahanec vraví, že jeden z jeho návrhov ešte zo začiatku apríla zaviesť v tomto roku rýchlu pomoc v podobe krízového základného príjmu s jednoduchou administratívou sa síce neujal, vraví však, že viacero iných odporúčaní sa do praxe premietlo.

„Samozrejme, že by sme boli spokojnejší, ak by sa opatrenia realizovali rýchlejšie, boli dostupnejšie, pokrývali všetkých, ktorých kríza výraznejšie zasiahla,“ hovorí Kahanec. Podľa neho však ekonomický krízový štáb má zmysel a pomáha Slovensku nachádzať opatrenia, ktoré zmierňujú ekonomické následky pandémie.

Členov ekonomického krízového štábu sme sa opýtali:

Ste spokojný s tým, ako vláda opatrenia, o ktorých ste debatovali na ekonomickom krízovom štábe pred mesiacom, dvoma, ale aj v poslednom čase, premieta do praxe?

Odpovedali ekonóm Tomáš Meravý, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko, riaditeľ INEKO Peter Goliaš a šéf inštitútu CELSI Martin Kahanec:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie