Denník N

Jarmoky tento rok nebudú, rodina režiséra Loli Paradičky skúsi zarobiť aspoň premietaním po dedinách

Tento týždeň začal v Bratislave blokádou diaľnice, ktorú zorganizovali jarmočníci – podnikatelia živiaci sa predajom na jarmokoch. Na rozdiel od väčšiny ostatných profesií majú malú šancu, že sa ich podnikanie vráti do normálu. Zhromažďovanie viac ako 500 ľudí totiž ešte povolené nie je a ani sa to tak skoro neočakáva.

Aké to je byť jarmočníkom a ako ich zasiahla koronakríza, rozpráva Richard Staviarsky, ktorého rodina sa predajom na jarmokoch živí už roky. So svojím otcom Víťom je aj autorom filmu z jarmočného prostredia východného Slovenska Loli Paradička.

Pozvali vás jarmočníci na pondelkovú blokádu diaľnice?

Nie, musím sa priznať, že som sa o nej dozvedel až z novín. Ale rozumiem im. Pomaly už všetko bude fungovať a oni nebudú mať z čoho žiť. Nemajú veľmi čo robiť a často z predaja žije celá rodina. Pritom sú to akcie pod holým nebom, a keď by na ne prišli ľudia v rúškach, tak by to nemal byť problém.

S čím na jarmokoch obchodujete?

Naša rodina predáva na jarmokoch a festivaloch zábavné predmety pre deti a potom večer aj pre dospelých, svietiace rohy a podobne. Ale v minulosti sme predávali rôzne veci. Pamätám si, že sme s rodičmi po jarmokoch chodili už odmalička. Okrem sestry sme pri tom aj všetci z rodiny ostali.

Je to pre vás hlavná zárobková činnosť?

Do istej doby to bol hlavný príjem. Teraz keď máme vydavateľstvo a zaoberáme sa aj filmom a produkciou, máme zárobok aj z toho. Snažíme sa živobytie takto pozliepať dokopy.

Kedy začína sezóna jarmokov?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Kultúra

    Teraz najčítanejšie