Denník N

Ako dostať ľudí od práce doma späť do kancelárií? Zmeny komunikujte osobne, nie cez hromadný e-mail

Ilustračné foto – Tim van der Kuip/unsplash.com
Ilustračné foto – Tim van der Kuip/unsplash.com

Práca na diaľku zanecháva informačné vákuum. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, máme menší kontakt s menším počtom ľudí. Komunikácia s kolegami nie je spontánna, ale náročná.

Behaviorálna konzultantka, Mindworx

Pred 27 rokmi manažérsky guru Peter Drucker predniesol pamätnú vetu: „Dochádzanie do práce v kancelárii je už zastaralé“.

Pousmiali ste sa nad realitou? Pravdou je, že do marca 2020 mala Druckerova vízia zásadné trhliny: takmer polovica globálnych spoločností stále neumožňovala prácu na diaľku. Potom však prišla globálna pandémia. Od večera do rána tak začali milióny ľudí pracovať z domu. A mnohým sa teraz zdá, že práca nikdy nebude rovnaká.

Zamestnávatelia čelia úplne novému a potenciálne oveľa zložitejšiemu problému – ako dostať ľudí bezpečne späť do kancelárií a nevzbudiť pritom vlnu nevôle.

Hoci priemerný Američan strávil v práci z domu od vypuknutia pandémie v priemere o tri hodiny viac, návrat do kancelárie mu príliš nevonia.

Podľa prieskumu spoločnosti PwC zo začiatku mája, ktorý sa robil na vzorke 1 100 Američanov, až 70 percent opýtaných uviedlo, že ak by ich zamestnávateľ vyzval na návrat na pracovisko, niečo by im v tom bránilo. Viac ako polovica respondentov uviedla, že sa bojí nákazy, zatiaľ čo iní povedali, že sa zdráhajú používať verejnú dopravu pri ceste do práce.

Prieskum spoločnosti Gallup zistil, že šesťdesiat percent Američanov, ktorí pracujú z domu, by aj po skončení pandémie rado pracovalo z domu „čo najviac“.

Sociálne schválenie

Vnímavý pozorovateľ si tak všimol nejeden paradox – orúškovali sme sa zo dňa na deň a statočne.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Behaviorálna ekonómia

Človek

Ekonomika, Veda

Teraz najčítanejšie