Denník N

Transparentné výberové konanie podľa Krajčího: Tají mená komisie, projekty len ukáže, výpisky z nich zakáže

MInister Marek Krajčí a nový šéf Všeobecnej Richard Strapko. Foto - Tasr
MInister Marek Krajčí a nový šéf Všeobecnej Richard Strapko. Foto – Tasr

Spôsob výberu šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne nebol ani transparentný, ani zrozumiteľný, ani spätne preskúmateľný. Preto nie je jasné, podľa čoho sa minister zdravotníctva Marek Krajčí rozhodoval a či si vybral najlepšieho možného kandidáta.

Určite by to nemal byť príklad dobrej praxe, podľa ktorej by sa mali robiť ďalšie podobné výbery.

Pred vyše mesiacom sa šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne stal odborník na poisťovníctvo Richard Strapko. Ide o pozíciu, ktorej sa vplyvom na toky peňazí vo verejnom zdravotníctve vyrovná prakticky len moc samotného ministra. Bol to zároveň prvý veľký personálny výber, za ktorý zodpovedal minister Marek Krajčí z OĽaNO. Preto sme sa o procese výberu Strapka a ďalších členov predstavenstva pokúsili zistiť všetky informácie, ktoré sa dali získať.

Výsledok nie je povzbudivý. Ministerstvo sa okrem mien víťazov pokúsilo utajiť prakticky všetko ostatné. Oficiálne sú tajné mená členov výberovej komisie, ich odporúčania pre ministra, aj zápisnice z vypočutí kandidátov.

Zo zverejnených faktov nie jasné, čo rozhodlo o voľbe Strapka, respektíve či si ho minister vybral po odporúčaní komisie alebo proti jej vôli. Traja z piatich členov výberovej komisie, ktorí sú podriadení ministrovi, mlčia. Štvrtá členka, ktorá bola nominovaná za ministerstvo financií, hovorí, že navrhla výber šéfa poisťovne zopakovať. A piata členka komisie, koaličná poslankyňa, tiež potvrdzuje, že Strapka za trvalého šéfa VšZP neodporučila.

Po niekoľkotýždňových naťahovaniach sa s ministerstvom zdravotníctva sme napokon súťažný projekt Richard Strapka aj jeho konkurentov čítali. Výsledok je jednoznačný – víťazný projekt určite nebol najlepší a o Strapkovi prezrádza, že má síce skúsenosti s náborom poistencov, ale v téme nákupu zdravotnej starostlivosti je laik.

Strapkovmu projektu chýbali akékoľvek návrhy konkrétnych riešení, popisu existujúceho stavu chýbal aj pokus o hlbšiu interpretáciu všeobecne známych faktov. Mnohé pasáže boli teoretické až tak, že by mohli byť pokojne súčasťou návrhu riadenia akejkoľvek inej firmy.

Čím teda presvedčil komisiu, respektíve ministra? Bol výnimočný pri osobnej prezentácii? Nevieme. Aj tu sa musíme uspokojiť s konštatovaním poslankyne SaS Jany Cigánikovej, že ona by ho za šéfa VšZP nenavrhla.

Len žiadne výpisky

Je utorok, 9. hodín ráno. Po troch týždňoch a dvoch infožiadostiach dostal Denník N termín

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie