Denník N

Šéfka Profesie: Pohovory budú náročnejšie, mladí po škole budú mať väčší problém zamestnať sa

Ivana Molnárová. Foto N - Vladimír Šimíček
Ivana Molnárová. Foto N – Vladimír Šimíček

Tohtoroční absolventi stredných a vysokých škôl budú mať vinou ekonomickej krízy s hľadaním práce oveľa väčší problém ako ich predchodcovia. Riaditeľka portálu Profesia.sk Ivana Molnárová hovorí, že pracovných ponúk je málo, konkurencia je veľká, na niektoré ponuky práce reaguje aj sto ľudí a bude to ešte horšie.

V súčasnosti končí vysokú či strednú školu mnoho mladých ľudí. Čo ich čaká? 

Príchod absolventov na trh práce bude isto zložitejší, ako to bolo posledné roky. Práve teraz, keď je ponúk menej, sa nám môže ešte výraznejšie ukázať veľký problém v nesúlade slovenského školstva a trhu práce. Tých problémov je viac, spomeniem napríklad to, že máme výrazne viac vysokoškolákov, ako náš trh práce požaduje. Na Profesii sme do polovice júna evidovali vyše 83-tisíc pracovných ponúk, z toho približne 20 percent požadovalo vysokoškolské vzdelanie prvého či druhého stupňa. Oproti tomu až 40 percent ponúk požadovalo maturitu a 21 percent inzerátov stredoškolské vzdelanie bez maturity.

Čo to znamená?

Že máme viac vysokoškolákov, ktorí reagujú na ponuky, ktoré sú vhodné pre ľudí s nižším vzdelaním, ako vysokoškolákov, ktorí skutočne reagujú na ponuky, ktoré vyžadujú univerzitné vzdelanie. To komplikuje situáciu aj stredoškolským absolventom, lebo musia konkurovať uchádzačom s vyšším vzdelaním. V nasledujúcom období budeme svedkami, a my to už na našom portáli aj vidíme, že rastie konkurencia medzi uchádzačmi.

Ako sa to prejavuje?

Na atraktívne ponuky práce v marketingu či v administratíve reaguje v priemere 60 až 70 uchádzačov. A vidíme aj ponuky, na ktoré reaguje viac ako sto ľudí. A tie čísla môžu ešte stúpať. Od marca sme sledovali pokles v počte voľných pracovných miest a zvyšovanie nezamestnanosti. Počty inzerovaných ponúk síce začiatkom mája prestali klesať, nezamestnaných však stále pribúda. Spomalenie ekonomického rastu a nižší počet voľných pracovných miest v roku 2020 sa síce očakával, avšak nie v takom veľkom rozsahu. Zatiaľ čo posledné roky bol dopyt na trhu práce vysoký a uchádzačov, naopak, málo, momentálne sa situácia obrátila – voľných a nových pracovných miest je výrazne menej a okrem absolventov sa na trh práce vrátia aj ľudia, ktorí boli v ostatných mesiacoch prepustení.

Kde majú šancu sa čerství absolventi v súčasnosti zamestnať?

Spomedzi tých ponúk, ktoré vyžadujú vysokoškolské vzdelanie, vidíme najvyšší podiel inzerátov vhodných pre absolventov v IT, ekonomike a financiách či vo farmaceutickom priemysle. Z konkrétnych pozícií ide o 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie