Denník N

V troch okresoch je bez práce už každý piaty (+mapy a grafy)

Nezamestnanosť v okrese Kežmarok už prekročila 20 percent. Rast nezamestnanosti v obchode a službách sa výrazne spomalil.

Ústredie práce v piatok zverejnilo májové čísla nezamestnanosti. V máji miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 7,2 percenta, kým v apríli bola na úrovni 6,57 percenta.

Lepším ukazovateľom nezamestnanosti je miera nezamestnanosti z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie. Oficiálna evidovaná miera nezamestnanosti totiž nezapočítava ľudí, ktorí aktuálne nie sú disponibilní pre trh práce – sú napríklad práceneschopní či na takzvanej OČR. Fakticky však ide o nezamestnaných ľudí.

Miera nezamestnanosti z celkového počtu uchádzačov je aktuálne na čísle 7,96 percenta. V článku budeme ďalej pracovať s týmto ukazovateľom.

Už aj Kežmarok nad 20 percentami

Na Slovensku už evidujeme tri okresy, v ktorých je nezamestnanosť vyššia ako 20 percent. Sú nimi Rimavská Sobota, Revúca a Kežmarok, ktorý túto skupinku rozšíril v máji.

V týchto okresoch je teda bez práce už každý piaty ekonomicky aktívny človek.

Mapa nižšie porovnáva okresy podľa aktuálnej miery nezamestnanosti. Po nabehnutí myšou na okres sa vám zobrazí aj údaj o počte uchádzačov.

Aktuálna nezamestnanosť na Slovensku

Je nepochybne zaujímavé pozrieť sa na regionálne rozdiely v dynamike rastu nezamestnanosti. Minulý mesiac sme v tomto článku dynamiku rastu počítali ako percentuálnu zmenu v miere nezamestnanosti (miera v apríli/miera vo februári).

Demografi Branislav Bleha a Gabriela Nováková správne upozornili na to, že na porovnávanie okresov s vysokými rozdielmi v nezamestnanosti nie je táto štatistika vhodná a vedie k nesprávnej interpretácii.

V dnešnom článku sme preto na regionálne porovnanie dynamiky vývoja nezamestnanosti podľa odporúčania demografov použili lokačný kvocient. Ten sa počíta ako rozdiel v miere nezamestnanosti v lokalite deleno rozdiel v celoštátnej miere nezamestnanosti.

Príklad: miera nezamestnanosti v máji bola 7,96 percenta. Vo februári 6,13. Rozdiel je 1,83. V okrese Rimavská Sobota bola nezamestnanosť v máji 21,88 percenta. Vo februári 19,16. Rozdiel je 2,72. Lokačný kvocient je tak podielom 2,72 a 1,83, čo je 1,48.

To znamená, že medzi májom a februárom bol v rimavskosobotskom okrese o 48 percent rýchlejší nárast nezamestnanosti než v rovnakom období na celom Slovensku.

Na mape nižšie si môžete pozrieť dynamiku rastu nezamestnanosti, a to máj v porovnaní s februárom, teda s obdobím pred koronakrízou, a máj v porovnaní s aprílom.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Riziko krízy

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie